В Україні пропав урожай абрикосів: Названа причина

Цьогоріч в Україні абрикоси не вродять. Та й взагалі врожай кісточкових та насіннячкових культур – під великим питанням. Пару морозних ночей у травні знищили надію садівників на щедрий врожай.

Таку невтішну звістку оприлюднили співробітники Українського Гідрометцентру.

Причиною втрати врожаю абрикосів та інших плодових культур ще на самому старті аграрного сезону стала несприятлива весняна погода. На зміну аномально теплому березню прийшов прохолодний квітень із нескінченними дощами, що спровокувало грибкові захворювання абрикосу, який саме в цей період мав цвісти.

“На багатьох площах південних, окремих площах центральних, східних та північних областей у абрикосу було відмічене ураження грибковими хворобами, зав’язі не утворювалися через квітневі дощі у період цвітіння”, — зазначили метеорологи.

Не ліпшою виявилася й погода у травні. На зміну дощовиці прийшов північний антициклон, який спричинив нічні заморозки у багатьох регіонах України. Через це постраждав ніжний цвіт і молода зав’язь на деревах, що якраз на ту пору були у повному цвітінні. Отже, розраховувати на щедрий врожай черешень, вишень та ранніх яблук теж не випадає.

У першій декаді також активно розвивався виноград. У виноградної лози відмічалося розгортання першого, третього листка та поява першого суцвіття. Чи вистояли вони в морози, стане відомо трохи згодом.

А от із озимими культурами все гаразд
“В озимих жита, ячменю та пшениці на більшості площ тривав ріст стебла. На окремих площах південних областей та Закарпаття у кінці декади розпочалося колосіння озимої пшениці, місцями у північних областях — колосіння озимого жита, що на 2 тижні раніше середніх багаторічних строків”, – відзначають у повідомленні.

Отже, цьогоріч Україна буде без абрикосів, але, принаймні, з хлібом. Якщо, звісно, природа нам не підкине ще якихось катаклізмів. Та будемо сподіватись, що на цей сезон вона вже вичерпала свій ліміт каверз.

Читайте також  "Аномальна погода суне в Україну, прогноз погоди приголомшив навіть синоптиків": де буде мороз у -22 градуси і снігопад?

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.