“Ситуація в обмінниках погіршується, долар наближається до небезпечної межі”: експерти сказали, як українцям врятувати свої заощадження

Останніми місяцями готівковий курс долара стабільно знижується, що негативно впливає на стан справ тих українців, які будували свою життєву стратегію, орієнтуючись на дорогий долар. Економісти проаналізували ситуацію на валютному ринку та повідомили, куди вкласти заощадження, щоб врятувати їх від інфляції.

Як інформує “biz.todsy.ua,” виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин вважає, що найближчим часом курс долара навряд чи суттєво зросте. Тому зараз вигідніше не купувати американську валюту, а вкласти кошти у депозити. Експерт назвав це вдалим способом зберегти кошти від інфляції.

“На мій погляд, на 3-місячні депозити сьогодні вигідніше виділяти гроші, аніж купувати валюту. Сьогодні вигідність по депозитах від 14 до 16% є надзвичайно високою порівняно з тим, що зараз підемо купляти валюту, яка в найближчі місяць-півтора точно не буде рости сильно”, – цитує спеціаліста “Обозреватель”.

Курс долара 2 травня

Офіційний курс долара в Україні зафіксовано Національним банком. Він становить 36,57 грн. Станом на 2 травня, готівковий долар подешевшав у продажу на 5 копійок – до 38 грн та не змінився у купівлі – 37,50 грн.

В обмінниках (на чорному ринку) долар не змінився у продажу – 37,88 грн і подорожчав на копійку у покупці – до 37,72 грн.

На думку директора департаменту казначейства Cominbank Германа Марченко, готівковий курс долара протягом тижня варіюватиметься в межах 37-38 грн. Аналітик вважає, що різниця між купівлею та продажем долара та євро залишиться на мінімальному рівні: 0,15-0,25 грн.

Банкір Ганна Золотько також спрогнозувала, якими будуть тенденції на готівковому ринку наступного тижня. Вона вважає, що ситуація буде схожа на кінець квітня.

Директор департаменту казначейських операцій “Юнекс Банку” звернула увагу на посилення конкуренції між банками та небанківськими установами. Вони почали знижувати вартість готівкового долара, щоб запропонувати українцям конкурентні умови купівлі валюти. Це спричинило зниження курсу до 37,65-37,7 грн.

Читайте також  Потрібно запобігти цьому, долар може зірватися остаточно: українцям сказали, чи потрібно терміново бігти в обмінники

“Зниження курсу продажів призводить і до падіння курсу купівлі валюти, що автоматично призводить до падіння обсягів придбаної у населення валюти. Оскільки останній показник є однією із складових розрахунку ліміту продажів валюти населенню”, – пояснила Золотько. Вона вважає, що з 8 по 14 травня курс продажу готівкового долара коливатиметься в межах 37,4-38,1 грн.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.