Податок на газовані напої введуть в Україні: хто його платитиме і навіщо він потрібний

В Україні незабаром з’явиться податок на газовані напої.

Податок хочуть запровадити не лише на напої з цукром, а й з іншими підсолоджувачами та ароматичними речовинами. today.politeka.net

Законопроект № 9032-1 вже зареєстровано у Верховній Раді та внесено супутній проект № 9033-1 , який визначає, куди підуть доходи від акцизу.

У роз’ясненні до документа йдеться про ведення акцизного податку “на води, включаючи мінеральні та газовані, з додаванням цукру чи інших підсолоджувальних чи ароматичних речовин”.

Гроші від сплати акцизу на газування, а саме 50% підуть на реалізацію програм профілактики та лікування захворювань від регулярного вживання солодкого газування та решта 50% підуть на програму дитячого харчування у школах.

Йдеться про акциз у розмірі 0,1 євро (приблизно 4 гривні) за кожен літр газованого напою – платитимуть податок виробники та імпортери напоїв.

До речі, в Україні планують внести зміни до оподаткування до 1 липня 2023 року. До того ж, збираються повернути документальні перевірки та значні штрафи.

Зокрема, нові податки стосуватимуться фізосіб-підприємців, для цієї категорії українців скасують пільгову податкову ставку у 2%. Їхню документацію почнуть перевіряти більш активно та повернуть штрафи за порушення. Скасування пільг було одним із пунктів у меморандумі МВФ, який підписала Україна.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.