Військовим вирішили збільшити тривалість відпустки

Термін відпусток для воїнів хочуть збільшити, відповідний законопроєкт подано до парламенту.

Станом на сьогодні, військовий протягом року може взяти не більше 20 календарних днів відпустки (10 днів відпустки + 10 днів за сімейними обставинами) – до цього строку не включається час, який буде витрачений на дорогу з місця служби та назад, пишуть Про гроші.

Однак відпустку можуть надати й на менший термін – все залежить від того, чи погодить командир відпуску на 10 днів чи менше. Відпустка меншої тривалості може бути надана, але більшої – ні.

Народним депутатам пропонують збільшити тривалість відпусток, зокрема щорічної, до 30 календарних днів, а також надати можливість строковикам отримувати додаткову відпустку.

Як військовому отримати відпустку

Як ми вже розповідали, аби отримати відпустку, військовому слід подати наступні документи:

підготувати рапорт на ім’я командира (начальника) та додати документи з підставами; далі рапорт військового з відповідними резолюціями його прямих начальників подається до кадрового підрозділу штабу; рішення щодо відпустки погоджує командир військової частини.

Омбудсмен Дмитро Лубінець порадив подавати рапорт у двох примірниках. Так, на одному з примірників потрібно зазначити дані, які будуть підтверджувати факт звернення. А саме: вхідний номер; дата та підпис особи, яка прийняла рапорт.

“Людям потрібен відпочинок і фізичний, і психологічний. Тому закликаю Раду якомога швидше розглянути законопроєкт”, — наголосив Гончаренко.

Чи можуть військові звільнитися зі служби під час воєнного стану

У законі “Про військовий обов’язок та військову службу” йдеться про підстави для відмови від служби під час воєнного стану. Отже, звільнитися можна:

за віком, якщо людина досягла максимального віку перебування на службі;

за станом здоров’я, але для цього потрібно отримати висновок (постанову) військово-лікарської комісії про непридатність до служби в армії зі зняттям з військового обліку;

Читайте також  Важливе попередження: які будуть зарплати у військових із 1 травня

якщо людину засуджено і набрав законної сили обвинувальний вирок суду про покарання у вигляді арешту, обмеження волі чи позбавлення військового звання;

за сімейними обставинами, наприклад, якщо необхідно виховувати дитину з інвалідністю, або у зв’язку з серйозною хворобою іншого родича, за яким немає кому доглядати.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.