“Мобілізація українців за кордоном”: що чекає саме таких громадян, якщо їм принесли повістку

Українці, які виїхали за кордон до початку повномасштабного вторгнення РФ і досі не повернулися додому, не можуть бути мобілізовані. Юрист Надія Грищенко розповіла, що робити людині, якій додому прийшла повістка, але вона фізично не може її прийняти.

 

Як інформує “biz.today.ua”, навіть якщо військовозобов’язаний законно перетнув кордон після вторгнення РФ, у військкоматі будуть дані про те, що військовозобов’язаний виїхав за кордон і не надсилатимуть йому повістки. Безумовно, дані будуть у тому випадку, якщо громадянин перед від’їздом повідомив, що виїжджає з країни. Те саме стосується і тих, хто залишив Україну до 24 лютого 2022 року.

Якщо у військкоматі не знають про місцезнаходження призовника, то повістку можуть спробувати вручити комусь із родичів військовозобов’язаного. Ті, у свою чергу, зобов’язані повідомити, що особа знаходиться за кордоном.

Юрист нагадала, що юридичну силу має повістка, вручена особисто особі, яка викликається у військкомат. За отримання повістки військовозобов’язаний розписується в розписці (корінець до повістки) та заповнює дату, коли він отримав повістку. Якщо чоловік перебуває за кордоном і сам не може прийняти повістку, то й обов’язку прибути у військкомат у нього немає, а його родичі не зобов’язані приймати повістку.

Питання про вручення повісток українцям у закордонних дипломатичних установах залишається відкритим. Механізм не був розроблений, а отже, правомірно вручати повістки українцям за кордоном ні в кого немає права.

Право на вручення повісток на території України мають: представники органів місцевого самоврядування; керівники підприємств, установ та організацій; керівники навчальних закладів будь-якої форми власності; посадові особи районних чи міських територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.