Військовий облік для жінок у 2023: Українкам розповіли, хто має відстрочку на три роки

Стало відомо, хто з українок має відстрочку від військового обліку.

За рішенням уряду України жінки, як і чоловіки, підлягають військовому обліку. Але лише ті, у кого медична освіта – фармацевти, лікарі, медсестри. Але є й причини, через які вони можуть отримати відстрочку, повідомляє Укрінформ.

Йдеться про громадян, які не стали військовозобов’язаними, вони можуть отримати відстрочку на 3 роки – до 2026 року. Саме тоді має бути запроваджено Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних.

Юрист з питань армії та проходження військової служби Олександр Золотухін в ефірі “24 канали” пояснив, що якщо українці з медичною спеціальністю, станом на 30 грудня 2022 року не стояли на військовому обліку, можуть це не робити ще до 2026 року.

При працевлаштуванні до зазначеної дати вони можуть оформитися як невійськовозобов’язані, оскільки вони не мають військового квитка.

При цьому, якщо українки зараз навчаються у вищих закладах та збираються здобувати медичну освіту, то за 2 місяці до завершення навчання заклади зобов’язані подавати списки з даними таких жінок із зазначенням їхньої спеціальності до районних чи міських територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності яких розташовані.

Таким дівчатам вручать тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, але без визначення ступеня придатності та їх дані будуть внесені до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

А ось вже із зазначеного терміну вони вже будуть зобов’язані стати на облік і на їхніх роботодавців, а також на органи місцевого самоврядування покладатимуться ті ж функції, як і стосовно чоловіків.

На цей момент стати на військовий облік може будь-яка жінка за власним бажанням, якщо її спеціальність споріднена з військовою справою або певною військовою спеціальністю.

Читайте також  "Скільки ми вас можемо годувати?": у Києві водій маршрутки вигнав вдову бійця АТО

Ті особи, які стали на військовий облік, користуються тими самими правами та обов’язками, що й чоловіки, наприклад, їм слід повідомляти про зміну місця проживання або зміну сімейного стану.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.