“Хто скільки зможе…” Ексголові “Нафтогазу”, якого засудили через мільйонну премію, почали збирати гроші на заставу

В Україні розпочали збір коштів на заставу для екскерівника “Нафтогазу” Андрія Коболєва. Про це повідомив український бізнесмен Ігор Мазепа. Майже 300 млн гривень потрібно зібрати до 6 березня, пояснив він.

Andriy Kobolyev, chief executive officer of NAK Naftogaz Ukrainy, poses for a photograph following a Bloomberg Television interview in London, U.K., on Wednesday, March 21, 2018. “Russia is totally unwilling to separate gas and politics — from their perspective it’s the same and gas plays a very important instrument in achieving a wider geopolitical agenda,” Kobolyev said during the interview. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

“Усі зібрані кошти – а їх треба зібрати 229,248 млн гривень до понеділка, 6 березня – підуть на судову заставу для найбільшого ворога російської газової монополії та найяскравішого менеджера Нафтогазу — Андрія Коболєва”, — написав Мазепа у своєму пості у Фейсбук.

Він додав, що саме Коболєв є втіленням активного громадянина нової країни.

“Прикладом людини, яка готова брати найбільш неймовірні виклики і перемагати. Він є одним із батьків нашої енергетичної незалежності від Росії та творцем нового, прибуткового, “Нафтогазу”. До того ж, він – один із постійних гостей у кошмарних снах Путіна та усіх керівників “Газпрому”, — написав бізнесмен.

Мазепа пообіцяв, що “по закінченню непорозуміння у виді судового процесу проти Коболєва”, ці кошти повернуть усім, хто долучився та побажав повернення. Альтернативно, кошти можуть бути спрямовані у фонд “Повернись живим”.

Напередодні Апеляція Вищого антикорупційного суду призначила ексголові правління “Нафтогазу” Андрію Коболєву заставу у розмірі 229 млн грн.

Що відомо про справу Коболєва
19 січня правоохоронці повідомили про підозру колишньому голові правління НАК “Нафтогаз України” Андрію Коболєву. За версією слідства, Коболєв отримав премію на 229 млн гривень більше дозволеної законом.

20 січня Вищий антикорупційний суд оголосив перерву в обранні запобіжного заходу Коболєву до 23 січня 2023 року.

У САП повідомили, що справу щодо Коболєва за клопотанням детективів НАБУ та погодженням Спеціалізованої антикорупційної прокуратури розпочали розглядати в суді 19 січня. Прокурор наполягав на застосуванні до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 365 млн грн.

Читайте також  На Прикарпатті розшукали туристів з Польщі, які заблукали у горах

23 січня Вищий антикорупційний суд залишив клопотання прокурора щодо тримання під вартою Коболєва без задоволення.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржила рішення суду про відмову в застосуванні до ексголови правління “Нафтогазу” Андрія Коболєва запобіжного заходу.

Що відомо про премію Коболєва у “Нафтогазі”
Наприкінці грудня 2019-го Україна отримала 2,9 мільярда доларів від Газпрому за рішенням Стокгольмського арбітражу. Після цього керівництво НАК “Нафтогаз України” проголосувало за виплату премії правлінню компанії у розмірі 1% від цієї суми. Таким чином, сума премії становила 29 мільйонів доларів, або близько 700 мільйонів гривень.

На початку 2020 року директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що триває досудове розслідування щодо премій для керівництва НАК “Нафтогаз” за перемогу над російським Газпромом у Стокгольмському арбітражі.

3 березня того ж року Кабінет міністрів заборонив виплачувати керівникам державних компаній зарплатню більш ніж 1,25 мільйона гривень. Раніше повідомлялося, що заробітна плата голови Нафтогазу Андрія Коболєва становить понад 1 мільйон гривень на місяць.

У серпні 2020-го Кабінет міністрів встановив максимально допустимий розмір базової винагороди для членів наглядової ради Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” в розмірі 246,8 тисячі гривень на місяць.

https://www.facebook.com/igor.mazepa/posts/2822240354572621

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.