Чому на Прикарпатті цибуля зросла в ціні майже вдвічі

Подорожчання цього компонента борщового набору спонукає задуматися над нарощенням його виробництва та способами зберігання.

Вартість ріпчастої цибулі на Івано-Франківщині коливається в межах 45-60 гривень за кілограм. Ще минулого тижня можна було придбати й по 35. Такий скачок цін продавці пояснюють дефіцитом ріпчастої. Кажуть, що надходить переважно імпортована продукція, тож і вартість вища, інформує “Голос України”.

«Ще в січні ми завозили цибулю зі вцілілих господарств Миколаївщини, — розповів підприємець із міста Городенки Роман Даниш. — Тепер же всі запаси вичерпалися. Так само й місцеві товаровиробники не мають що реалізувати».

«Нема чим хвалитися щодо врожайності цибулі, — розповідає голова фермерського господарства «Прометей» Коломийської тергромади Орися Книшук. — Після повномасштабного російського вторгнення стало зрозумілим, що традиційні постачальники овочів на півдні країни не зможуть вести виробництво… Тож відвели під ріпчасту майже 80 гектарів. Однак погодні умови в нашому регіоні торік були несприятливими для цієї культури. Це й безсніжна зима, й весна та літо без опадів. І достатньої вологи для належного дозрівання тої ж цибулі не було. Пилові бурі нищили перо. Натомість восени, під час збирання вирощеного, випали дощі. А це вплинуло на якість урожаю».

Через те, що цибуля стала проростати, довелося збути вирощене ще восени. Орися Книшук каже, що практикують сіяти цю культуру двома етапами. Торік влітку заклали кілька гектарів — для збирання врожаю на початку червня. Зазвичай вирощене розходиться добре. Мають спеціальні сівалки для сівби.

Для осіннього збору цибулю сіють у квітні. Закладають у добре прогрітий ґрунт. Нинішні погодні умови сприятливіші, ніж торік, є більше вологи, тож сподіваються на кращі врожаї.

Подорожчання ріпчастої спонукає задуматися над способами її зберігання. На ринку є чимало пропозицій і сухої цибулі. Її пропонують і по 150 грн за кіло, й по 280 грн. Голова фермерського господарства «Агроекотехнології» із Олешанської тергромади Наталія Романенко наголошує, що на виробництво одного кілограма потрібно 10 кг свіжої, тож ціни оправдані.

Читайте також  З 1 листопада зростуть тарифи на електроенергію. Кого зі споживачів це торкнеться

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.