Небайдужі відремонтували будинок на Прикарпатті, в який влетіла ракета після рикошету

Цей день родина Калинюків сприймає, як другий день народження.

У прикарпатському селі небайдужі відновили будинок, який постраждав під час останнього масштабного обстрілу росіян. Тоді “Калібр” влучив у вікно житлового будинку, в якому перебували люди, але не розірвався. Знешкодити ракету було непросто, в ній майже пів тонни вибухівки в тротиловому еквіваленті, йдеться в ТСН.

Цей день родина Калинюків сприймає, як другий день народження. Коли завила “тривога”, 3-річна дитина дивилася телевізор, а її мати поралася поруч, як раптом пролунав нечуваний досі гуркіт, і до коридору влетіла ракета. “Були в цій кімнаті. Я виходжу, стіна завалена, вікна нема. А оце так лежить на землі”, – пригадує жінка.

“Калібр” залетів прямісінько через вікно. Що ракета не вибухнула – диво, кажуть і піротехніки, які приїхали на виклик. Адже вибухової речовини в ній було пів тонни у тротиловому еквіваленті. “Вибухова хвиля знесла би на своєму шляху все як мінімум у радіусі 100 метрів. Бойова частина була осколково-фугасна. Тобто була така сорочка з готових убойних елементів”, – пояснюють піротехніки.

Очевидці кажуть, з ракетою щось пішло не так ще в повітрі. Вона почала падати раптово, а потім врізалася у горбик навпроти Галининої хати і зрикошетила. “Відбилася від землі і в хату, у вікно”, – кажуть люди.

Переляканим селянам не привиділося, кажуть експерти, так буває. “Напевно, під час удару відбулася якась дія з механізмами внутрішнього самого боєприпасу. І от завдяки цьому сталося, як сталося”, – каже вибухотехнік.

Безпечно витягнути “Калібр” з будинку виявилося непросто, визнають піротехніки, досвіду такого не мали. Аби не наражати селян на небезпеку, в радіусі 300 метрів усіх евакуювали. Важка техніка ледве заїхала під хату по горбах і мокрому полю. “Кран приїхав, і ще така вантажівка велика з піском приїхала. Ми між собою говорили – вона має бути на м’якому, щоб не зірвалася”, – каже сусідка.

Читайте також  На Франківщині відбудують міст, який повінь знесла ще 10 років тому. ФОТО

Стіну, в якій застрягла ракета, довелося розібрати. “Ракета розправила крила в різні боки, вона як застопорилася. Боєприпаси сучасні, поставлені недавно на озброєння армії агресора, тому інформації, грубо кажучи, у нас мінімум. І з цим доводиться працювати”, – зазначають піротехніки.

Вивільнивши ракету, її відвезли в поле, подалі від населених пунктів та інфраструктурних об’єктів, а там закопали на 5-метрову глибину і підірвали.

Самим Калинюкам небайдужі одразу запропонували допомогу. Стіну, в яку влучила ворожа ракета, вимурували наново, поміняли вікно. Тепер усе штукатурять і обіцяють ще поставити ламінат, аби стало краще, ніж було. “Від удару потріскалися стіни, дірка невелика, але ми почали цеглу розбирати – воно все рухається. Ми розібрали в два боки – майже пів стіни, аби це все зробити”, – кажуть будівельники.

На все пішов тиждень, тож Різдво Галина з донькою зустрічають вже у цілому будинку і щодня моляться за хлопців, які боронять українське небо від рашистських ракет, та піротехніків, які знешкоджують небезпеку вже на землі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.