Зарплата українців впаде на чверть – НБУ

НБУ прогнозує, що номінальні зарплати в Україні за підсумками 2023 року знизяться на 12-13%, а в реальному вимірі, тобто з вирахуванням інфляції – аж на чверть. Про це йдеться в новому інфляційному звіті НБУ за жовтень 2022 року.

“Безробіття ще довго залишатиметься високим через ефекти війни та значні структурні диспропорції”, – сказано у звіті. Кількість претендентів сьогодні значно перевищує наявні на ринку праці вакансії, також, вже працевлаштовані українці сумніваються у стабільному заробітку.

Більшість компаній все ще працює значно нижче за долютневого рівня завантаженості і не відчувають нестачі в робочій силі.

Але поступово рівень безробіття в країні знижуватиметься, впевнені в Нацбанку. Проте, все одно він залишатиметься вищим за свій природний рівень через довгострокові ефекти війни.

“Відновлення економічної активності стимулюватиме зростання попиту на робочу силу, проте протягом тривалого часу зберігатимуться структурні диспропорції на ринку праці”, – зазначено у звіті.

Також, через масовий виїзд українців за кордон може виникнути дефіцит робочої сили в окремих сферах діяльності.

Варто зазначити, що у НБУ вважають, що наступного року в Україні розпочнеться зростання заробітної плати. Це станеться внаслідок збільшення попиту робочої сили в окремих галузях.

За прогнозами НБУ, у 2023 році номінальна заробітна плата в Україні зросте на 32,8%, а реальна — на 4,6%.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.