Заміняв їжу перекусами: у 17-річного юнака з Львівщини утворилася дірка в шлунку

Лікарі виявили у шлунку хлопця отвір розміром до 1,5 см і велику кількість соляної кислоти шлункового вмісту та їжі в черевній порожнині. Все це спричинило ще одну проблему – спайкову хворобу та кишкову непрохідність.

У 17-річного Дмитра з Львівщини підлітковий гастрит спричинив перфоративну виразку (отвір) у шлунку, а вже вміст шлунку пошкодив його внутрішні органи. Юнака із гострими болями госпіталізувала швидка.

Про це повідомили у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні Охматдит.

Більше пів року тому Дмитро відчув дискомфорт у ділянці шлунку. Оскільки поруч розташована підшлункова залоза, то після певних консультацій із лікарями вирішили лікувати саме її. В той час виразкова хвороба розвивалася і призвела до виразкування з перфорацією, простими словами – у хлопця утворився отвір у шлунку.

“З раптовим гострим кинджалоподібним болем у животі пацієнт звернувся по медичну допомогу за місцем проживанням, де йому надали першу медичну допомогу та скерували до обласної клініки. До нашої лікарні хлопця привезла швидка допомога”, – розповідають у медзакладі.

Після додаткових обстежень хірурги підтвердили патологію у хлопця і встановили діагноз – порушення цілісності порожнини шлунку, а саме – перфорація (отвір) шлунку.

Під час операції в шлунку хлопця виявили отвір розміром до 1,5 см і велику кількість соляної кислоти шлункового вмісту та їжі в черевній порожнині. Лікарі кажуть, що цей вміст є дуже агресивний для внутрішніх органів і призвів до складного перитоніту – запального процесу в очеревині, який спричиняє важку інтоксикацію, вражає внутрішні органи й системи.

Отвір у шлунку лікарі усунули, утім зіштовхнулися зі ще однією проблемою – у хлопця була ще й спайкова хвороба та кишкова непрохідність, до яких призвів гострий перитоніт (простими словами – хімічний опік кислотним вмістом шлунку, який був у вільному просторі черевної порожнини і спричинив численні рани кишківника).

Читайте також  Безкоштовний пакет медпослуг українці отримають з 1 квітня – Гончарук

Так, лікарям довелося робити ще двогодинну операцію, щоб роз’єднати зрости між петлями кишківника та відновити прохідність харчового ланцюжка.

“На щастя, хірургам вдалося виконати усі маніпуляції успішно. Зараз стан дитини з кожним днем з позитивною динамікою, команда анестезіологів спільно з хірургами продовжують боротися за повне одужання Дмитра. В подальшому хлопець консультуватиметься також у гастроентеролога”, – кажуть медики.

Лікарі наголошують на правильності харчування дітей і, за можливості, уникнення стресів, які також призводять до проблем із шлунком.

“Батькам на замітку! Правильне і збалансоване харчування дітей є надзвичайно важливими для здоров’я, інакше наслідки можуть бути дуже плачевними. В цьому переконався і 17-річний Дмитро зі Львівщини. Хлопець відповідальний і працьовитий, навчається і паралельно допомагає батькам по господарству. Утім, часто забував про їжу або харчувався перекусами”, – зазначили медики.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.