Кaтyвання і вбuвства тварин у Франківську. Що про це відомо

Протягом жовтня 2022 року жителі Івано-Франківська оприлюднювали у соцмережах дописи про щонайменше три випадки загибелі й катувань тварин у місті.

Йдеться про скаліченого собаку, якого знайшли неподалік вокзалу, мертвого лебедя поблизу Німецького озера, а також фото і відео знущань та вбивств тварин, які публікували на своїх сторінках франківські школярки.

Що про ці інциденти кажуть волонтери і яка реакція місцевої влади та поліцейських, читайте у матеріалі Суспільного.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків під час оперативної наради 25 жовтня відреагував на ситуацію із загибеллю тварин у місті та жорстокими поводженням з ними.

“Зачастили випадки знущання з тварин — собаки, лебеді. Я розумію, що осіннє загострення зараз у народу, але треба провести якусь профілактику. Бачу, там десь пса вбили, десь — лебедя, якась дитина записала відео, як вона над твариною знущається”, — сказав Марцінків.

Поранення собаки на Залізничній
Перший випадок ймовірного вбивства тварини в Івано-Франківську стався ввечері 18 жовтня. На вулиці Залізничній чоловік поранив сокирою собаку.

“Все відбувалося на подвір’ї. Там, ближче до дерева, є цегла з кров’ю і дірочка, з якої собака виривалася. Там залишилася шерсть. Також на подвір’ї залишилися рукавиці”, — розповідає волонтерка, директорка притулку “Дім Сірка” Наталія Когут.

Тварину врятувати не вдалося — від поранень вона померла у медзакладі. Після цього волонтери звернулися із заявою до поліції. Поліцейські розпочали кримінальне провадження.

“Зараз тривають слідчі дії, тому що є дві версії. Перша — це те, що собаку вбила встановлена людина, на яку вказують. Друга — тварина могла потрапити під потяг”, — розповів заступник начальника Івано-Франківського райуправління з превентивної діяльності Дмитро Орхей.

Читайте також  У Львові чоловік кинув собаку помирати на морозі, залишивши з нею записку: відео

Фото собаки, яку, ймовірно, сокирою поранив чоловік. Фото: Марина Майданюк
Версію з потягом волонтери категорично відкидають. Вони кажуть, що за тиждень провели власне розслідування і встановили людину, яка, ймовірно, вбила тварину. Волонтерка Наталія Когут говорить, що підозрює сусіда господарки собаки. Вона також додає, що чоловік погрожує волонтерам.

“Сусід випивав з господаркою тварини удвох. Він попереджав, погрожував жінці, що зарубає її пса. Ну який потяг, про що ми говоримо. Він зарубав ще вагітну кішку десь за два місяці до цього. Але всі бояться писати в поліцію звернення”, — розповідає Наталія Когут.

Мертвий лебідь біля Німецького озера
Інший інцидент стався 25 жовтня неподалік Німецького озера. На березі водойми іванофранківець Валентин Сова помітив мертвого лебедя і написав про це на своїй сторінці у Facebook.

У коментарі кореспондентці Суспільного речниця Нацполіції області Тетяна Іванюк сказала, що на лінію “102” надходило таке повідомлення. Вона також додала, що поліцейські поки не встановили причину смерті лебедя. За фактом інциденту працівники поліції проводять перевірку.

“Під час опитування мешканців прилеглої до озера території, свідків та очевидців загибелі лебедя не знайшли”, — сказала Тетяна Іванюк.

Фото і відео катування тварин, які знімали підлітки
Третім за жовтень 2022 року випадком, пов’язаним зі знущаннями з тварин, стали публікації фото і відео вбивств і катувань хом’яків, щурів, котів і собак. Їх, розповідає Наталя Когут, оприлюднювали у мережі школярки-підлітки. З її слів, “діти особисто калічили тварин і фільмували це”.

“Це — не перший випадок, що вона десь купувала і вбивала. Про це давно сусіди знають. У п’ятницю (28 жовтня — ред.) фото тварин були в інтернеті. У той день я зателефонувала у 22 ліцей, заступнику з виховної роботи. Мені сказали, що поліція вже займається цією справою”, — розповідає Наталія Когут.

Читайте також  У Франківську на водіїв громадського транспорту склали близько 60 адмінпротоколів (ВІДЕО)

Дмитро Орхей під час оперативної наради 1 листопада повідомив, що працівники відділу ювенальної превенції встановили дітей, які, ймовірно, причетні до знущання з тварин.

“Діти росли під наглядом бабусі, тому що батьки — на заробітках у Польщі. Коли батьки повернуться, поліцейські складатимуть адмінпротокол”, — сказав Дмитро Орхей.

Загалом упродовж 2022 року на Івано-Франківщині поліцейські розпочали п’ять кримінальних проваджень за фактом жорстокого поводження з тваринами. Про це у відповіді на інформаційний запит Суспільного повідомили в Головному управлінні Національної поліції в області.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.