Що таке відстрочка від армії та хто має на неї право: Роз’яснення юриста

Певна категорія чоловіків під час загальної мобілізації має право на відстрочку від призову. Законодавчо це закріплено у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Деталі розповіла юрист Дар’я Тарасенко виданню Zaxid.net.

Також не варто забувати, що окремий перелік умов для відстрочки від призову на строкову службу для призовників міститься у статті 17 закону “Про військовий обов’язок та військову службу”.

Тривалість відстрочки залежить від тривалості обставини, через яку така відстрочка надана. Якщо відстрочку отримав чоловік через наявність інвалідності у дружини, то на час шлюбу чоловіка не зможуть мобілізувати без його згоди.

Працівники ТЦК і СП мають право час від часу викликати чоловіків, яким надана відстрочка, та перевіряти, чи не змінились його обставини.

Відстрочка може бути надана і на короткий період – два місяці, після чого необхідно повторно надавати документи для підтвердження підстав.

У Положенні про військово-лікарську експертизу в ЗСУ міститься вичерпний перелік випадків, коли людину визнають непридатною чи обмежено придатною до служби. Всі військовозобов’язані перед відправкою на службу обов’язково проходять військово-лікарську комісію (ВЛК).

Якщо чоловік має довготривалу невиліковну хворобу (наприклад, епілепсію з частими нападами або психічними розладами), його визнають непридатним до військової служби.

Коли ж проблеми зі здоров’ям тимчасові (грижа, панкреатит, зламаний палець), ВЛК дає висновок про тимчасову непридатність. Відстрочку у такому випадку можна отримати на строк до двох місяців.

“Зовсім необов’язково, що після закінчення терміну відстрочки людину призовуть. Коли минає два місяці, військовозобов’язаний знову проходить ВЛК, і йому можуть подовжити відсрочку ще один або два рази. Але після трьох періодів відстрочки вже необхідно вирішувати питання про непридатність. У такому разі чоловік перестає бути військовозобов’язаним і його знімають з військового обліку”, – зазначає юрист.

Читайте також  Мобілізація у вересні: які сім категорій призивають

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.