На українських школярів чека оновлена програма навчання: про що і як тепер навчатимуть у школі

До шкільної програми ввели нову термінологію та літературу, а ще доповнили історію сучасною війною росії проти України.

В новому навчальному році школярі вивчатимуть тлумачення понять “рашизм” та “руський мір”, як поводитися дітям в умовах військового стану, а ще американських, шотландських і німецьких письменників замість російських, йдеться в ТСН.

Не залежно від того, навчатимуться діти цьогоріч у шкільних стінах, чи поза ними – вдома, дещо змінену та доповнену програму їм доведеться освоювати вже із вересня. І хоч зміни є нововведеннями, більшість із них обговорювалися освітянами з травня, або й ще раніше, тож навчальну програму учителі освоїли.«Вже є наказ міністерства, це прийнято. Наші обласні інститути післядипломної педагогічної освіти вони проводять роботу, навіть зараз із доведення цієї інформації до вчителів», – каже начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононненко.

Мова йде про зміни, або доповнення у 5 предметах, зокрема, географія. Тут час на вивчення країн зменшено, а їхній перелік – збільшено. Скажімо – до караїн Азії додано Південну Корею, із її місце у сучасній політиці, та вдалою економічною моделю. Окрім цього, більше уваги приділено політиці держав за сьогодення.

Через повномасштабне вторгнення Росії додаються параграфи у основах правознавства. Зокрема теми щодо прав людини, та міжнародного гуманітарного права. А у предметі «Захист України» посилюють військово-патріотичну складову. Доповнено теми вогневої підготовки, домедичної допомоги та цивільного захисту. А ще додано більше інформації про сучасну російсько-українську війну та наших героїв. «Не обов’язково вчити на пам’ять як називати наших ворогів, дитина і так це ловить із контексту, із розмов батьків, тобто діти в це занурені, тому у цьому є певний резон, чому школа має все ж таки реагувати. Вона не може бути в ізольованій сфері, вакуумі… Але ця реакція має бути доречною», – пояснює експерт з питань освіти Українського інституту майбутнього Микола Скиба.

Читайте також  Погрози, шантаж та крики вже не допомагають: чому діти не хочуть вчитися, що робити

Коли повітряна тривоги, або обстріл – що є надійним укриттям, а що ні, які бувають вибухові пристрої, який у них принцип дії та чому не слід їх чіпати, а ще основи психологічної самодопомоги – усе теж тепер буде частиною навчальної програми у предметі «Основи здоров’я». Його вивчають учні середньої та старшої школи.

«Ми маємо в першу чергу розвивати у дітях здатність самостійно мислити, задавати питання, часто не зручні», – додає Скиба.

І вони вже задають ці питання. Зокрема щодо термінології, яку не рідкко можна зустріти у мережі, або почути на вулиці: “рашизм”, “руський мір”, “колаборант”, “присвоєння суверенітету”. «Важливо, щоб діти розуміли, що це таке. Тому ці термінги у науковому обґрунтуванні будуть вивчатися в школах, аби розуміти, яка загроза перед нами стоїть», – кажуть у Міносвіті.

Радянський союз вперше подаватимуть як спадкоємця Російської імперії, які були нетерпимі до всього українського. «У нас багато уваги раніше приділялося репресивним діям Радянського союзу. Тепер діти більше вивчатимуть і про рух опору. Тобто, яким чином українці опиралися цій репресивній машині», – доповнює Кононненко.

Ідеться як про збройний опір, подібно Холодному яру чи УПА, так і про культурний – Розстріляне відродження, кобзарські співці, шістдесятники.

У Зарубіжній літературі, зі шкільної програми вилучені твори російських і білоруських авторів, натомість додано твори зарубіжних письменників. Зокрема, вивчатиметься творчість Жан де Лафонтена, О.Генрі, Ульфа Старка, та інших. Замість російської поезії до шкільної програми включили вірші світових ліриків: до прикладу Генріха Гейне, Адама Міцкевича, Роберта Бернса.

Російськомовні твори залишаться лише від окремих українських авторів, або тих, чиє життя тісно пов’язане із нашою історією.

Читайте також  Навчальний рік в Україні закінчиться 1 липня, а державну атестацію скасують, – Мандзій (відео)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.