Боєць “Азову” розповів, як росіяни спaлювaли цивільне населення Маріуполя цілими кварталами

Він припускає, що тих цивільних осіб, хто у Маріуполі начебто зник безвісти, насправді вже немає серед живих.

Звільнений з полону боєць окремого загону спеціального призначення “Азов” Владислав Жайворонок (позивний “Вікіпедія”) розповів, що російські окупанти в Маріуполі “спалювали цивільне населення цілими кварталами”.

Про це він сказав під час прес-конференції захисників “Азовсталі”, які повернулися на підконтрольну Україні територію внаслідок обміну військовополоненими.

Відповідаючи на запитання щодо побаченого ними в Маріуполі, Жайворонок наголосив: “Я бачив, як противник спалював цивільне населення, людей. Не сім’ями, не квартирами, навіть не будинками, а кварталами. На моїх очах це були артилерійські обстріли, внаслідок яких вигорали будинки цілими кварталами”.

Він зауважив, що будинки спалювалися разом з цивільним населенням.

“У Маріуполі загиблих – десятки тисяч. Уявіть собі кількість цього цивільного населення”, – наголосив боєць.

Таким чином, додав Жайворонок, усі маріупольці “мають певну кількість своїх сусідів, друзів з інших районів, які або загинули 100%-во, і вони це знають, або вони зникли безвісти”.

“І якщо подивитися на фото, що трапилося з містом, і як я вже сказав, люди згорали зі своїми квартирами, разом зі своїми будинками, з сусідами, всі разом, – ці всі люди зникли безвісти фактично. До того ж, згадайте, що Російська Федерація привозила у Маріуполь ці пересувні крематорії. Тому, розумієте, ті, хто зникли безвісти у Маріуполі, – вони загинули. Це факт”, – сказав боєць.

Він зауважив, що перевірити якусь конкретну особу неможливо, але “в цілому, всі, хто зникли безвісти, – це загибле цивільне населення”.

Своєю чергою боєць ОЗСП “Азов” Денис Чепурко (позивний “Манго”) розповів, що бачив, що танки окупантів розстрілювали будинки, де були цивільні люди.

Читайте також  П'яні маріупольці влаштували скандал на блокпосту АТО: "Валіть на свою Франківщину"

“Був свідком, як перебігала родина, і російські військові дали чергу з кулемета, і прострелили дитині ногу”, – зазначив він.

Також боєць Дмитро Усіченко (позивний “Вишня”) зазначив, що у Маріуполі “тисячі були, сотні на вулицях лежали мертвими”.

Як повідомляв УНІАН, 4 червня Андрющенко повідомив, що окупанти зносять зруйновані будинки в тимчасово окупованому Маріуполі без розбору завалів. Як наголосив радник мера, дані про нові тіла загиблих неможливо отримати у зв’язку з тим, що після знесення все вивозиться на сміттєзвалище.

Місцева влада оцінює кількість загиблих у Маріуполі у щонайменше 22 тисячі осіб.

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що у Маріуполі загинули десятки тисяч людей, і росіяни хочуть зробити його “показово знищеним містом”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.