На Прикарпатті з’явилися отруйні павуки – що робити при укусі (ВІДЕО)

На Івано-Франківщині з 22 липня через укуси отруйних павуків до медиків “швидкої” звернулися восьмеро людей. Серед них — 10-річний хлопець.

За словами старшої лікарки екстреної медичної служби області Світлани Паращук, трьох пацієнтів госпіталізували із сильними алергічними реакціями. Про це йдеться у репортажі від Суспільне Карпати, передає Галка.

Зі слів Світлани Паращук, отрута павука — дуже токсична, до того ж є сильним алергеном. Тому місце укусу не можна терти, відсмоктувати чи витискати, щоб не було швидкого розповсюдження отрути.

Промиваємо, можна господарським милом, обробляємо спиртом і кладемо стерильну серветку до приїзду “швидкої” чи до зменшення симптомів. При набряку можна покласти лід не на голе тіло, а на серветку, — розповідає Світлана Паращук.

Характерним для укусу павука є подвійний прокол, як при укусі змії. Поранене місце може боліти від кількох годин до кількох діб.

За словами лікарки екстреної медичної служби області, причиною смерті людини стає не отрута павука, а анафілактичний шок. На Івано-Франківщині смертельних випадків внаслідок укусів павуків медики не фіксували.

Коли у людини виникають судоми, затруднене дихання, запаморочення, різкий головний біль, блювота, загрудинні болі або різко наростає набряк, а кінцівка німіє, тоді обов’язково потрібно звернутися до медичного працівника, — каже Світлана Паращук.

Прикарпатський біолог Андрій Заморока каже, що виявив цього павука на Прикарпатті кілька років тому. Науковець розповідає, що отруйні членистоногі з’явилися в області через зміну клімату.

Клімат змінюється. І ті види, які жили на півдні, поступово мігрують на північ. Одні — природним шляхом: павуки розповсюджуються в серпні-вересні. Коли говорять “бабине літо”, коли літає павутиння – оце якраз розповсюдження молодих павуків. Вони можуть на десятки кілометрів переміщатися завдяки цьому павутинню. Таким чином вони до нас проникають. Оскільки клімат змінюється, вони в нас приживаються, не вимерзають взимку, — пояснює Андрій Заморока.

Читайте також  На Прикарпатті в лісі оселився відлюдник, якого побоюються мешканці села. ФОТО

За словами старшої лікарки екстреної медичної служби області Світлани Паращук, найбільше викликів лікарі отримали від жителів Калуського та Коломийського районів. Серед видів, що розповсюджені на Прикарпатті, – каракурт, тарантул, жовтий сак, та тигрова аргіопа, розмір якої може сягати 7 см.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.