Чому незаміжнім дівчатам треба зірвати ближче до вечора подорожник: традиції на Івана Купала, в які з давніх-давен вірили наші предки

Чому незаміжнім дівчатам треба зірвати ближче до вечора подорожник: традиції на Івана Купала, в які з давніх-давен вірили наші предки

Івана Купала 2022: як побачити нареченого без виходу з дому, навіщо стрибати через багаття та дієві ворожіння на свято
Традиційно в ніч із 6 на 7 липня відзначається містичне свято Івана Купала

Існує безліч прикмет і звичаїв, пов’язаних із цим днем, адже це свято має багатовікову історію.
Наші пращури вірили, що цієї ночі на землю виходять лісовики, відьми і злі духи, а захиститися від них допомагають вода і вогонь. Так як в Україні йде війна, яку розпочала росія на чолі з “головним”, то ми знайшли для вас обряди та ворожіння, які не вимагатимуть виходу з дому в комендантську годину.

Ворожіння на Івана Купала

Цієї ночі багато хто гадав, можна було дізнатися дату весілля або свою долю. Також у цей день проводять ворожіння на бажання та здоров’я.

Ворожіння на подорожнику. Дівчина має зірвати лист подорожника біля дороги та покласти під подушку в ніч проти 7 липня. Потім треба сказати: “Попутник-трипутник, ти живеш при дорозі, бачиш як старого так малого, покажи мені мого нареченого”. Тоді уві сні їй насниться наречений.

Ворожіння на вінку. Незаміжні дівчата пускають вінок плисти по озеру або річці. Чий вінок далі за всіх відпливе – та перша вийде заміж.

Ворожіння по клену на бажання. Потрібно загадати бажання і навмання зірвати з клена листок. Якщо кількість гострих кутів на листку парна, то бажання здійсниться.

Злива у цей день віщує тривалу посуху. А ось потрапити під зливу для людини означає успіх у грошах.

Читайте також  Страсна п'ятниця 30 квітня: що потрібно знати про цей день

Дощ сьогодні означає, що врожай пшениці буде поганим.

Грім із блискавкою на свято – горіхи не вродять.

Веселка цього дня обіцяє велику удачу.

Якщо погода сонячна та безхмарна – фруктів буде багато.
Обряди та звичаї на Івана Купала

Безперечно, головний обряд на Івана Купала – розпалювання багаття. У давнину біля купальського вогнища збиралося все село. Молодь водила хороводи та танцювала. У центрі багаття встановлювали колесо на жердині, яке символізувало сонце.
Традиційно через багаття стрибали закохані пари, тримаючись за руки. Якщо стрибок успішний – кохання буде дуже міцним.

Чимало обрядів на Івана Купала пов’язане з водою. Цієї дати купалися в річках і озерах, вмивалися росою і ходили босоніж по траві. Такі обряди мають як магічну силу, а й приносять користь організму.

Зазначимо, що зараз, у воєнний час, небезпечно купатися у будь-якій річці чи озері вашого міста. Якщо недалеко від вас проходили бойові дії, то утримайтеся від цього обряду та обмежтеся ходінням по росі вранці, 7 липня, після завершення комендантської години.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.