Внаслідок обстрілу Харкова було пошкоджено ядерну установку

У ході ранкових обстрілів Харкова окупаційними військами РФ було пошкоджено ядерну підкритичну установку “Джерело нейтронів”. Про це повідомляє Telegram-канал Державної інспекції ядерного регулювання України.

Внаслідок ракетних ударів пошкоджені:
північна стіна прибудови прискорювача експериментальний зал установки;
вентиляційні канали системи спеціальної вентиляції;
вентиляційна труба основної будівлі установки;
система охолодження клістроної галереї прискорювача;
корпус дизель-генераторів системи аварійного електроживлення;
обшивка основної будівлі установки.

На даний момент пошкоджена ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан. Оперативний персонал контролює стан ЯПУ “Джерело нейтронів”, продовжує роботу з усунення наслідків бойових дій та підтримки у працездатному стані обладнання ядерної установки. Проте робота ускладнена, а іноді й неможлива через небезпеку нових обстрілів майданчика. Зовнішнє електропостачання ЯПУ “Джерело нейтронів” відсутнє.

В результаті вимірювання переносним дозиметром встановлено, що радіаційне тло в експериментальному залі будівлі в межах норми. У той же час існує ймовірність нових пошкоджень, що може вплинути на стан ядерної та радіаційної безпеки.

“В черговий раз звертаємо увагу, що ЯПУ “Джерело нейтронів”, як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження бомбардування та обстрілу майданчика може призвести до важких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.