У “ДНР” засудили до розстрiлy трьох іноземців: вони служили за контрактом у ЗСУ

Судді так званої “Донецької народної Республіки” засудили до страти трьох іноземців, які воювали у складі ЗСУ. Влада всевдореспубліки заявила, що вони хотіли захопити владу.

Про це повідомляє ВВС.

Суд самопроголошеної “Донецької народної республіки” визнав британців Шона Піннера та Ейдена Асліна, а також громадянина Марокко Саадуна Брагіма винними у спробі насильницького захоплення влади у “ДНР”, а також у проходженні навчання з метою здійснення терористичної діяльності.

Троє іноземців є військовослужбовцями ЗСУ – контракти підписали ще до того, як Росія вторглася в Україну 24 лютого.

Примітно, що суд пройшов у найкоротші терміни, і на нього не пустили представників преси. Усі новини, що надходили із суду, з’являлися у російських державних ЗМІ. Наприклад, ці ЗМІ стверджували, що обвинувачені зізналися у “проходженні навчання з метою здійснення терористичної діяльності” – ця стаття передбачає тривалі терміни ув’язнення аж до довічного.

Прокремлівські журналісти публікували лише короткі відеозаписи із цього процесу. При цьому родичі засуджених неодноразово говорили, що їхні близькі не отримали нормального захисту, а надані “адвокати” нічого не робили.

Влада Британії вже раніше закликала “ДНР” “поставитися з милосердям” до британців, що потрапили в полон. А заступник прем’єра країни Домінік Рааб обіцяв подати всі необхідні скарги, аби заперечити вирок.

Самі Шон Піннер та Ейден Аслін просили Бориса Джонсона допомогти з їхнім обміном на політика та бізнесмена Віктора Медведчука, голову української партії “Опозиційна платформа – За життя”. Медведчука наразі заарештовано за підозрою в держзраді.

Зазначається, що всі закони кримінального кодексу “ДНР” були скопійовані з російського, але з єдиною відзнакою – запроваджено страту. Вищий запобіжний захід наводиться в силу шляхом розстрілу. Але не зовсім зрозуміло, як “ДНРівці” обирали статті для переслідування іноземців – усі троє жили в Україні як мінімум кілька років, а один з них має український паспорт.

Читайте також  На Закарпатті контррозвідники побили генерала СБУ через зауваження і вивезли в ліс

У коментарі для “Радіо Свобода” речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко зазначив, що всі іноземці, які воюють у складі Збройних сил України, є військовослужбовцями ЗСУ, мають правовий статус комбатантів та в полоні користуються правами військовополонених.

“Так званий “судовий процес” над військовослужбовцями ЗСУ на окупованих українських територіях є нікчемним. Подібні публічні судилища ставлять інтереси пропаганди вище закону і моралі, підривають механізми повернення військовополонених. Український уряд продовжить докладати максимальних зусиль заради звільнення всіх захисників України”, – заявив речник МЗС.

Реакція влади Британії та Марокко
Влада Британії вже раніше закликала “ДНР” “поставитися з милосердям” до британців, що потрапили в полон. А заступник прем’єра країни Домінік Рааб обіцяв подати всі необхідні скарги, аби заперечити вирок.

Сьогодні до Росії ніхто з британців не звертався. Борис Джонсон сам заявляв, що Британія з цього питання співпрацює з владою України, з чого можна припустити, що влада двох країн хотіла б обміняти Піннера та Асліна.

Міжнародне право каже, що Росія має поводитися з іноземними військовими як із військовополоненими. Але Росія стверджує, що іноземці не є комбатантами і не мають права на статус військовополоненого, а отже, й гуманного ставлення вони можуть не чекати.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.