Як Польща допомагає Україні: вступ до ЄС, надання зброї та постачання палива

Польща від початку повномастабного вторгнення росії Польща допомагає Україні з поставками озброєння та пального, а також підтримує вступ нашої країни до Європейського союзу.

Про співпрацю у військовій сфері, передачу польської зброї для України, та що відбувається із постачанням палива для нас із Польщі та як Республіка Польща допомагає українській державі на шляху до ЄС розповів провідний фахівець Дипломатичної академії при МЗС України імені Генадія Удовенка Станіслав Желіховський.

У Києві відбулися українсько-польські міжурядові консультації. Такі консультації відбулися вперше в історії взаємовідносин двох держав.

Зустріч ініціювала польська сторона. Польський кабмін, та президент Дуда першими запропонували такий формат тісного дипломатичного контакту.

За підсумками, сторони відзначили важливість подальшого спрямування спільних зусиль зміцнення двостороннього стратегічного партнерства.

Метою цих перемовин було в черговий раз продемонструвати безпрецедентний рівень підтримки України, яка бореться проти російського агресора. Такий формат передбачає співпрацю нашої країни як кандидата на вступ до ЄС та Польщі, як країни-члена Євросоюзу відповідно.

“Як бачимо, ми в цих переговорах наділені досить високим статусом. Таким чином Польща хоче підкреслити те, що ми заслужили стати кандидатами на повноцінну інтеграцію до Європейського Союзу. Я вважаю, що у такого роду переговорного формату є простір для подальшого розвитку. Питання лише у змістовому наповненні нових контактів у цьому напрямі”,- Желіховський.

Сторони підписали загалом 8 документів за підсумками зустрічі на рівні кабінетів міністрів обох країн. Ідеться про прикордонне співробітництво і про оборонну співпрацю. Палітра, справді, дуже широка.

Україна та Польща дійсно домовилися про створення спільного оборонного підприємства з виготовлення озброєнь та військової техніки. Під час згаданої раніше міжурядової консультаційної зустрічі було підписано меморандум, який передбачає створення спільної комісії з налагодження кооперації між відповідними підприємствами обох сторін.

Читайте також  Медичні працівники Івано-Франківська та області отримали партію благодійної допомоги від мережі ТЦ «Епіцентр»

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.