Російські загарбники поцілили у храм на Донеччині, в якому перебувало близько 300 людей

На момент обстрілу у Лаврі були інваліди, літні люди, приблизно 60 дітей, у тому числі немовлята.

Подія: Унаслідок ворожого обстрілу 4 червня почалася масштабна пожежа на території Всіхсвятського скита Свято-Успенської Святогірської Лаври, що в Донецькій області. Інформацію про це повідомили в УПЦ МП.

Деталі та коментарі: “Полумʼя повністю охопило головний храм обителі”, — зазначили в інформаційно просвітницькому відділі УПЦ Московського патріархату.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Telegram додав, що, “окрім монастирської братії та сестер, в храмі перебувало приблизно 300 біженців, серед яких інваліди, літні люди, приблизно 60 дітей, у тому числі немовлята”.

Успенська Святогірська Лавра розташовується в місті Святогірськ, що за 150 кілометрів на північ від Донецька. Монастир бере свій початок із часів перед татарською навалою, коли Бату-хан руйнував “матір міст руських” — Київ. Хоч перші письмові згадки про цей монастир датуються 1526 року, академік Багалій у праці “З минулого Святогірського монастиря” писав: “Монастир, або церква, існував ще в передмонгольський період”. Перші християнські поселення, а можливо і монастир, з’явилися на цих горах ще до Хрещення Русі, коли шанувальники святих ікон були змушені залишати охоплену іконоборством Візантію та шукати притулку поза межами імперії.

Всіхсвятський скит Свято-Успенської Святогірської Лаври освячено в 1912 році. 9 березня 2004 року Священний Синод Української православної церкви Московського патріархату ухвалив рішення надати Свято-Успенському Святогірському чоловічому монастирю статус Лаври. Таким чином, Святогірський монастир став третьою в Україні (після Києво-Печерської і Почаївської) православною Лаврою.

За інформацією Вікіпедії, під час проросійських виступів в Україні навесні 2014 року у Лаврі помічали терористів, а їхній колишній ватажок Ігор Гіркін (Стрєлков) заявив про участь ченців Свято-Успенської Святогорської Лаври в конфлікті на Донбасі: “Моя особиста охорона складалася з духовних синів, ченців, ієромонахів Святогірської Лаври. Повністю, — хвалився експрацівник ФСБ. — До останньої людини. Вона була не дуже велика, але, тим не менше, це були… У нас одним із підрозділів у слов’янської бригаді командував послушник Святогірської Лаври. Причому послушник займав досить серйозне становище в Лаврі”.

Читайте також  "Переможець може бути лише один": Кучма висловив сумнів у скорому завершенні війни

12 січня 2018 року в інтерв’ю телеканалу ATR Герой України генерал-майор ЗСУ Ігор Гордійчук розповів, що, зокрема, у Святогірській лаврі клір УПЦ МП від самого початку російської збройної агресії переховував зброю й бойовиків

Це вже не перший обстріл Свято-Успеньскої Святогірської Лаври. 4 травня під час атаки на лавру там постраждали четверо людей. 30 травня під час обстрілу загинули двоє монахів та черниця, а ще троє ченців були поранені.

“Окупанти точно знають, який об’єкт обстрілюють, — відреагував у Telegram президент України Володимир Зеленський. — Вони знають, що на території Святогірської лаври немає військових цілей. Знають, що там укриваються від бойових дій близько 300 мирян, зокрема 60 дітей. Але все одно російська армія обстрілює лавру, як і весь Донбас”.

Він додав, що Україна очікує на логічну та справедливу відповідь від ООН і ЮНЕСКО на запит щодо виключення росії з цих організацій. Верховна Рада звернулась до ЮНЕСКО з вимогою позбавити росію членства ще 31 травня. “Жодна інша держава, крім росії, не знищувала у Європі стільки пам’яток, культурних і соціальних об’єктів за весь час після Другої світової війни. Кожна спалена Росією в Україні церква, кожна підірвана школа, кожен зруйнований меморіал доводить, що росії не місце в ЮНЕСКО. Про що можна говорити з державою-варваром, з державою-терористом? Про те, якими артилерійськими снарядами краще знищувати історичну спадщину?”.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.