Російські окупанти вкрали скіфське золото з музею Мелітополя – Офіс генпрокурора

У тимчасово захопленому місті Мелітополь у Запорізькій області російські окупанти та їхні посіпаки викрали колекцію скіфського золота. Воно зберігалося у Мелітопольському краєзнавчому музеї.

В Офісі генерального прокурора України повідомили, що за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України) розпочали кримінальне провадження. Відповідне повідомлення з’явилося в Telegram-каналі ОГП у вівторок, 10 травня.

Викрадена колекція була виявлена археологами у 50-х роках минулого сторіччя. Як встановило слідство, злочин росіяни вчинили у квітні 2022 року.

“Військові та представники окупаційної адміністрації держави-агресора викрали історико-культурні цінності з Мелітопольського краєзнавчого музею. За попередніми даними, серед вкраденого майна була колекція скіфського золота”, – йдеться в повідомленні.

28 квітня в пресслужбі Запорізької обласної військової адміністрації повідомили, що російські окупанти захопили міський краєзнавчий музей Мелітополя, у якому зберігалося скіфське золото. Місцезнаходження історичних реліквій здали ворогу місцеві колаборанти.

Скіфське золото – це предмети мистецтва, виготовлені скіфами із дорогоцінного металу. Одним із найвідоміших прикладів є золота пектораль, що була виготовлена у IV ст. до н. е. Її було знайдено у кургані Товста могила поблизу міста Покров на Дніпропетровщині.

Основна риса скіфського мистецтва – поєднання східних та класичних грецьких елементів. Також вироби характеризуються використанням звіриної символіки.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.