З 1 травня платитимемо за газ по-новому: кого торкнуться зміни

Нові платіжки за газ — який тариф буде у травні.

Останній місяць весни почнеться для українських споживачів природного газу з нововведення – тепер їм доведеться платити не за кількість спожитих кубів “блакитного палива”, а за кіловат-години отриманої енергії.

Таку вимогу було запроваджено для українців із прийняттям у листопаді 2021 року  законопроекту  №2553.

Необхідність нового обліку пояснювалася стандартизацією обліку, інтеграцією України до енергетичної системи ЄС, а також більш справедливим ціноутворенням.

Вже з травня після передачі показань про обсяг спожитого природного газу українці отримають оновлені платіжки, в яких замість звичного обсягу в кубах газу вказуватимуться кіловатт-години отриманої енергії.

Новий облік — чи зросте тариф
Як пояснив “Телеграфу” голова правління в Спілці споживачів комунальних послуг України Олег Попенко, це нововведення ніяк не позначиться на кінцевій вартості газу для споживачів.

“Фактично нова система вводиться для взаємно правильного обліку газу з європейськими країнами при купівлі та відвантаженні палива, адже в більшості європейських країн облік йде в кВт/годинах. Для споживачів перехід у кВт/годину процес довгий і дорогий – наприклад, треба встановити якість газу, що споживається громадянами, його тепловіддачу та інші параметри. Чекати на виконання цих умов ще дуже довго, а у військових умовах це фактично нереально”, — пояснює головне призначення нової системи обліку співрозмовник “Телеграфа”.

По суті, нова система обліку та перехід на оплату природного газу по кіловат-годинах ніяк не торкнеться українських споживачів, насамперед тарифів за газ.

“Припустимо, ви спожили за місяць 100 кубів газу, про які ви звітували постачальнику, і ви повинні за нього заплатити за своїм тарифом, скажімо, 800 гривень. Постачальник надсилає вам платіжку в якій замість 100 кубів газу вказує кількість кіловат-годин, які вираховуються за затвердженою законодавчо формулою, але кінцева сума буде як за 100 кубів, тобто 800 гривень”, — заспокоює Олег Попенко.

Читайте також  Українцям готують нові правила розмитнення авто: жодного людського фактору

Нагадаємо, раніше Кабмін на час воєнного стану заборонив стягнення пені та штрафів за відсутність платежів за послуги ЖКГ, також до кінця війни заморожені тарифи на електроенергію.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.