Генерал Романенко: Путін відправляє в Україну свою останню армію, перелом у війні близько. Інтерв’ю

Президент країни-агресора Росії Володимир Путін перекидає в Україну останню армію, яка ще не була задіяна у війні проти України. Вона апріорі не може бути достатньо ефективною, оскільки є “кадрованою” армією низької якості.

Найближчі цілі агресора – повна окупація Луганської та Донецької областей, а також створення котлів для ЗСУ. Але можливості для досягнення цих цілей вкрай сумнівні.

Таку думку в ексклюзивному коментарі OBOZREVATEL висловив ексзаступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

– За інформацією Генштабу ЗСУ, російські окупанти планують встановити контроль над Донецькою та Луганською областями. Яку мету має Кремль?

– Є формальна мета і мета реальна. Формальна полягає в тому, що Кремлю необхідно виправдати провал першої наступальної операції, бліцкригу та зберегти обличчя. Початкова мета була знищити Україну як державу, змістити керівництво та окупувати країну, наскільки це вдасться.

На сьогодні ми бачимо їхні успіхи тактичного рівня на півдні та сході. Щоб виправдати свої дії, їм необхідно повністю захопити дві області – Луганську та Донецьку. А це поки що не вдається.

Ба більше, на сьогодні ЗСУ прорвали оборону і перетнули сухопутний коридор на Крим, вийшовши до Азовського моря на південний захід від Маріуполя. Тепер у нашої армії з’явилася можливість у перспективі впливати з південного заходу на Маріуполь. Ми посилюємо свої резерви та ведемо активні бойові дії.

Наступна ціль – Херсонська область. Там йде боротьба за те, щоб тривало наповнення Північно-Кримського каналу. Плюс точиться боротьба за Харків, який є сакральним для РФ. Вони намагаються захопити хай не нинішню, то хоча б першу столицю радянської України.

Ці напрями для Росії є пріоритетними.

Читайте також  "Нам просто не залишили жодних шансів": Путін назвав дії РФ в Україні вимушеним заходом

– Що можна сказати про другий етап наступу?

– Резерв для другої наступальної операції, можливо, сформують, коли зі сходу прийде п’ята польова армія. Це остання армія, яка ще не задіяна у війні в Україні.

– Що ви знаєте про цю армію?

– Вона була кадрована, це означає, що вона поповнювалася з використанням місцевих ресурсів, підготовлених не найкращим чином. Все, що кадроване, – це військові структури низької якості. Але якщо немає інших резервів, а стоїть завдання – померти, але виконати путінські цілі – залучать і таку армію. Путіну потрібні сильніші позиції на чергових переговорах, тож збирається все, що є.

Цю армію перекидатимуть у район боїв на сході та на півдні. Залежно від того, якою буде ця армія, перед нею ставитимуть певні завдання.

– Чи близький перелом у війні?

– На стратегічному рівні перелому немає. Наше головне завдання зараз – встояти. Якщо потім вдасться накопичити серйозні сили в озброєннях та людях, тоді можна буде говорити про перехід у контрнаступ.

– Скільки може тривати період, протягом якого ЗСУ необхідно встояти?

– На найближчий час, я вважаю, 2-3 тижні. А потім за ситуацією, яка складатиметься за підсумками битв, можна буде оцінювати перспективи.

– Колишній командувач сил НАТО в Європі Веслі Кларк заявив, що на поточному етапі війни головною метою Кремля може стати місто Дніпро.

– До Дніпра ще треба дістатися. Треба взяти Слов’янськ та інші населені пункти. Поки що у них на це сил немає.

Загалом, щоб закріпитися у межах Луганської та Донецької областей, як вони планували, Росія має намір сформувати котел та перебити наші війська.

Читайте також  "Карта вже побита": Піонтковський розповів, чим Захід пригрозив Путіну за використання ядерної зброї

Але зараз у них немає сил на це. Коли сформують резерв та чергове ударне угруповання, буде ясно.

Але можливості російської армії погіршилися. Ми вибили їх із правого берега Дніпра в районі Херсона, ми пробилися до Азовського моря. Ситуація для них там не покращилася.

– Той же Кларк заявив про те, що щоб перешкоджати цим намірам Росії, необхідно надати Україні важке озброєння, а не тільки “Стінгери” та “Джавеліни”.

– Заради бога! Не захоплюйтеся американськими генералами! Вони пророкували, що за 72 години після початку війни Київ буде взято. І що?

Нам це зрозуміло і без них. Якби вони впливали на свій уряд, на свого президента, щоб, окрім заяв, Україні вже було поставлено важкі озброєння, зенітно-ракетні комплекси, гарпунівські ракети… У цьому сенсі є приклад реакції Великобританії: прем’єр сказав – зробили, Україні постачають озброєння.

Тому нехай американські генерали не займаються прогнозами, а впливають на свій уряд задля надання більш швидкої та ефективної допомоги нам.

– На самому початку ви сказали про те, що Путіну потрібна Донецька та Луганська область, щоб зберегти обличчя. Чи це означає, що сьогодні Кремль уже не ставить завдання повної окупації України?

– Питання не в тому, що Кремль уже не ставить перед собою якихось завдань, а в тому, що його план зірвано Збройними силами та силами оборони України. Вони, як і раніше, можуть ставити собі будь-які завдання, але питання про те, наскільки ми, Україна, ЗСУ, даватимемо їм такі можливості.

Зараз у Кремлі розуміють, що це нереалістично, виходячи з тих можливостей, які у них є.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.