Хто міг отруїти Абрамовича? Західні розслідувачі повідомили про отруєння трьох учасників перемовин між Україною та росією

55-річний російський олігарх та ще двоє переговорників нібито мали сильну сльозоточивість, набряк очей та лущення шкіри.

Подія: Російського олігарха Романа Абрамовича, а також ще двох учасників переговорів між рашистською та українськими делегаціями отруїли. Про це повідомила “Українська правда” з посиланням на одне із найвпливовіших американських видань The Wall Street Journal та на розслідувачів британсько-нідераландської групи Bellingcat.

Деталі та коментарі: За даними джерел, під час перемовин у Білорусі двох членів української делегації та в 55-річного російського олігарха Романа Абрамовича 4 березня з’явилися симптоми отруєння. Вони нібито мали сильну сльозоточивість, набряк очей та лущення шкіри. Одним із двох членів української делегації був Рустем Умєров, кримський татарин, який у липні 2019 року на позачергових парламентських виборах до Верховної Ради був обраний народним депутатом України від політичної партії “Голос”.

У ті дні вони подумали, що їх отруїли агенти російських спецслужб, які є прихильниками продовження війни. Проте один із наближених до громадянина Iзраїлю Абрамовича сказав, що олігарх не знає, хто міг їх отруїти. У виданні зауважують, що Роман Абрамович відвідував низку майданчиків у той час: Стамбул, Львів, Київ, Москву та Біловезьку Пущу в Білорусі.

За даними видання, симптоми отруєння проявились у день, коли усі вони вели перемовини в Офісі президента в Києві. Володимир Зеленський не постраждав та не мав ознак отруєння, а речник ОП повідомив, що владі взагалі невідомо про такий інцидент. Розслідувачі Bellingcat підтвердили, що проти ночі на 4 березня троє учасників переговорів мали симптоми, що схожі на отруєння хімічною зброєю. Західні експерти припустили, що такі симптоми могли бути викликані як хімічною чи бактеріологічною зброєю росіян, так і специфічним ураженням електромагнітних хвиль.

Читайте також  Знову "магія цифр": Гайдай розповів про вказівки генералів Путіна до 10 червня

Водночас кілька російських медіа поширили 28 березня інформацію, буцімто Умєров отруївся. Сам 39-річний нардеп у Facebook запевнив, що із ним усе гаразд, а інформацію про отруєння поширюють “сумнівні ЗМІ”.

Зазначимо, що другий раунд переговорів між українською та російською делегаціями відбувся 3 березня у Біловезькій Пущі в Білорусі. 5 березня за загадкових обставин застрелили Дениса Кірєєва, консультанта, який супроводжував українську делегацію. У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили, що Кірєєв був їхнім агентом.

27 березня в інтерв’ю російським журналістам Володимир Зеленський підтвердив, що Абрамович, який входить до десятки найбагатших людей росії, був залучений у перемовини у Білорусі. Перед цим джерела видання Wall Street Journal стверджували, що Зеленський буцімто в телефонній розмові з президентом США Джо Байденом попросив не запроваджувати санкції проти Абрамовича, бо він залучений до мирних перемовин з росією.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.