Удар по російській економіці: коли у Путіна закінчаться гроші і люди на війну та вбивства українців

Американський сенатор-республіканець Ліндсі Грем пропонує фізично ліквідувати Путіна. Дійсно, якщо дослідити російську історію, всі революції в Росії починалися і закінчувалися на самій верхівці. Нерідко російських царів убивали свої ж.

Повномасштабна війна Росії проти України триває вже дев’ять днів. Ворог втратив понад 10 тис. вбитими, пораненими та полоненими. Скоро вони не дорахуються своїх солдат більше, ніж за дві чеченські війни. Хоча Путіна це мало хвилює. Росіяни возять із собою мобільні крематорії, щоб знищувати “живі” докази війни. До окупованого українського Криму вони пачками звозять своїх поранених солдат без рук та ніг. Але Путіна це не зупиняє, хоч йому і довелося визнати, що Росія несе втрати у війні проти України. Але цифри в голові російського Міноборони щось надто оптимістичні: майже 500 вбитими та близько 1600 поранених.

Закрити небо
Вночі 4 березня російські танки обстріляли Запорізьку АЕС – найбільшу в Європі атомну електростанцію. Снаряди влучали просто по блоках. Спалахнула пожежа. На щастя, на ранок її вдалося ліквідувати. Проте ціль Кремля зрозуміла – шантажувати світ ядерною катастрофою. Путін, який не виходить зі свого бункера, прекрасно розуміє, що аварія на ЧАЕС – це ще “квіточки” порівняно з тим, що може бути, якщо буде вибух на Запорізькій АЕС, де шість енергоблоків.

До того ж першу хвилю радіаційного удару приймуть на себе Краснодар, Ростов-на-Дону, Волгоград та інші російські міста. Хоча росіяни мали б давно зрозуміти, що Путіну на них начхати. Вони для Кремля просто гарматне м’ясо. “Страна рабов, страна господ…” – писав Лермонтов, яким вони так пишаються. Росіянам вже обрізали доступ до Facebook, Twitter, YouTube та Instagram, закрили низку ЗМІ, запровадивши штрафи від 200 тис. до 1,4 млн грн та кримінальну відповідальність для тих, хто говоритиме правду про війну проти України.

Що ще треба Заходу, аби забезпечити над Україною безпольотну зону? Добре, що хоч взяли до розгляду нашу заявку на членство в ЄС. Володимир Зеленський стукався до всіх світових лідерів. Проте в НАТО, США та ЄС вважають, що закриття нам неба спровокує Третю світову війну. Шановні західні лідери – вона вже розпочалася. І не факт, що Путін не вдарить своїми ракетами по ваших мирних містах. Адже вже навіть не секрет, що на Чернігівщині, Сумщині та Харківщині Путін вирішив повторити те, що свого часу зробив із Ічкерією під час Другої Чеченської війни, коли авіацією та артилерією стер з лиця землі цілі міста.

Читайте також  “Дуже багаті та перспективні регіони”: Путін планує захопити 9 областей України, перші деталі

“Якщо ви (Захід – ред.) не можете запровадити закриття неба зараз, то дайте нам термін – коли. Яка кількість людей повинна підірватися? Скільки треба рук, ніг, голів, щоб вони були відірвані, щоб вони відлетіли, щоб достукатись до вас, щоб ви це закрили? Скільки треба? Кількість скажіть. Я піду, ми будемо рахувати, і почекаємо до цього моменту”, – заявив Зеленський.

До того ж Білий дім рапортує, що Росія вже відстріляла по Україні майже 500 ракет, завела 90% своїх солдат, яких зібрала на наших кордонах, а зібрала вона до 200 тис. живої сили, і все ще планує взяти Київ. Немає єдності і в Євросоюзі. Поки одні кажуть, що не будуть воювати за Україну, інші просять допомогти нам у створенні системи протиповітряної оборони, інакше, за словами президента Литви Гітанаса Науседи, домінування Росії у повітряному просторі призведе до ще більших цивільних втрат, бо апетит Путіна безмежний.

Санкції Заходу: чи достатньо?
Росія перетворилася вже не просто на світового іигнанця – вона стала другим Іраном та Північною Кореєю. Росіяни ще будуть довго відхаркувати економічні наслідки розв’язаного Путіним геноциду українців. Лихі 90-ті, як вони їх називають, і дефолт 1998 року вони ще згадуватимуть із усмішкою. Та й армія у росіян, як виявилося, бутафорна. Бо бомбити житлові квартали та стріляти з танків по АЕС – це не маркери успішності бойових дій.

Вже тиждень фондовий ринок Московської біржі не працює, і не запрацює до 9 березня. Його закрили, щоб ніхто не зміг продати російські акції. Центральний банк Росії просто боїться відкривати торгівлю цінними паперами, бо вже нічим торгувати. Принаймні з російської сторони. Ціна акцій найбільшого російського банку “Сбербанк” на Лондонській біржі впала до $0,01. Скоро покупцям почнуть доплачувати за купівлю кремлівських активів

Читайте також  Терміново! В страшному ДТП розбився великий український чиновник: подробиці викликають мурашки

Про кілометрові черги росіян до банкоматів, щоб зняти готівку, не писав лише лінивий. Ну а іпотека та кредит на авто – це розвага для багатих – ставки вже підвищилися на 10%. Навіть iPhone росіяни більше не зможуть купити, бо Apple пішов із ринку, що одразу ж позначилося на залишках “яблучного” товару в Росії. Айфони там продають тепер по 60 тис. грн. На черзі – заморожування депозитів рядових росіян, бо Путіну ж треба буде з чогось фінансувати війну проти України.

Російський рубль пішов не просто в піке, а на дно, втративши половину своєї вартості. Проте, на думку The Economist, Заходу є ще куди прагнути, адже, наприклад, під час дефолту 1998 року російська валюта знецінилася на понад 70%. З намаганнями втримати курс і пов’язане закриття Московської біржі: уряд заборонив іноземцям продавати російські активи; змусив експортерів продати 80% своєї валютної виручки всередині Росії, а росіянам – переказувати валюту за кордон; та, що не менш цинічно, припинив виплату відсотків іноземним інвесторам за своїм держборгом, щоб пустити їх на війну.

Але ліквідності це навряд чи додасть. Адже, нагадаємо, що США та ЄС санкціонували російські золотовалютні резерви. Так, Путін до цього готувався, тому від 2015 року збільшив їхній об’єм на 71% в золоті та китайських юанях, скорочуючи частку в євро та доларах. Ну і власне розгорнув повномасштабну війну проти України, коли ціни газ на піку. Проте біля 70% резервів знаходяться в країнах, які ввели санкції. Тобто, на сьогодні вони заморожені і вільних коштів, якими можна стримати падіння рубля, у Росії залишилося десь $300 млрд. Один день війни Росії обходиться біля $20 млрд. Тобто, за 9 днів там спалили майже $200 млрд. Залишається хіба що гризти золото, яке накопичував Путін, або ввімкнути друкарський станок, що неодмінно розкрутить інфляцію ще більше.

Що не так із санкціями?
По-перше, сім російських банків (не найбільших) ЄС відрізає від міжнародної банківської системи SWIFT лише 12 березня. Не запізно? Можна це зробити, в принципі, пізніше, коли ще кілька десятків російських ракет влучать у житлові будинки, школи та дитячі садочки. Водночас, у чорному списку немає “Сбербанку” та “Газпромбанку”, через які Росія проводить свої платежі за продаж нафти і газу. Ба більше, ЄС не заморозив активи “Ощадбанку”, ВТБ і “Газпромбанку”.

Читайте також  Чого чекати на фронті після путінських "референдумів": прогноз військового експерта

По-друге, світ так і не відмовився від російської нафти і газу. Особливо Європа, яка отримує з Росії 40% газу та близько 30% нафти. Фактично Євросоюз продовжує фінансувати війну Путіна проти України. При цьому, дуже дивно чути коментарі деяких європейських експертів, мовляв, Росія може витримати удар від західних санкцій, навіть якщо продаватиме менше нафти і газу, але за більшою ціною.

Свого часу ЄС і США вводили повне ембарго на експорт іранської нафти і газу. Що їм заважає зробити те саме зараз із російськими вуглеводнями? Цинізм у тому, що європейські країни, які найбільше залежать від російського газу (а це Німеччина, Угорщина, Австрія, Італія), проти заборони експорту, бо це вдарить по тарифах, цінах і зрештою, як вони вважають, їхніх політичних рейтингах.

І знову ми стикаємося з тим, що для когось нафта і газ важливіші за життя українців, які кожного дня вмирають за те, щоб ситі європейці сиділи в затишку і теплі. Так, наразі навіть Китай відмовляється купувати російську нафту, а судноплавні компанії, яким належать нафтові танкери, відмовляються її завантажувати. Акції чотирьох російських нафтогазових компаній, чиї акції становлять третину ринкової капіталізації Московської біржі, впали на 97%.

Проте, чи надовго це? Ціна газу на європейських спотах у п’ятницю, 4 березня, сягнула $2 тис., нафти – $112. Так, багато хто побоюється купувати російську сировину, щоб не потрапити під санкції. А якщо Росія запропонує хорошу знижку? На тлі пікових цін Кремль продовжить заробляти, продаючи свої нафту і газ, і таким чином фінансуючи війну проти України.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.