“Ми перед безоднею повномасштабної війни”: як світ відреагував на фарс Путіна з офіційним визнанням “ЛНР” та “ДНР”

Цивілізований світ побоюється початку війни та її згубних наслідків. Адже воєнна агресія Росії стане істотним викликом для Європи та США і їм доведеться реагувати.

“Ми – перед безоднею повномасштабної війни Росії проти України”, – заявив посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер під час засідання постійної ради ОБСЄ у Відні.

Він закликав Росію повернутись за стіл переговорів до того, як життя будуть втрачені, повідомляє Голос Америки.

“До того, як танки поїдуть, літаки полетять і почнеться повна агресія, залишається можливість для дипломатії”, – додав дипломат відзначив, що США серйозно поставились до дипломатичних зусиль з деескалації, занепокоєнь Росії в сфері безпеки і, зокрема започаткували Європейський діалог з безпеки.

Карпентер ще раз підтвердив позицію США, що визнання Кремлем неконтрольованих українським урядом регіонів сходу України стане “повним запереченням Мінських домовленостей”. А у випадку нового нападу, Росія стане державою-парією, її буде ізольовано від світових фінансових ринків, позбавлено доступу до найбільш високотехнологічних комплектуючих, заявив він.

Карпентер зауважив, що Росія наразі намагається створити привід для військових дій: “Це не хайп. Це не істерія. Це не провокація. Незважаючи на те, що Росія намагається представити, жорстка правда полягає в тому, що зараз Росія намагається створити привід для військових дій. Ми це передбачали і ділилась інформацією в реальному часі про можливість операції “під чужим прапором”.

Посадовець назвав заперечення, обман та дезінформацію частиною військової тактики Росії і нагадав події в Криму 2014 року, в Грузії 2008 року і нещодавні заяви про відведення військ від кордонів з Україною, які не отримали підтвердження спостерігачів.

Голова Єврокомісії Жозеп Боррель, голова Євроради Шарль Мішель та керівник Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн назвали визнання Росією незалежності “ДНР” і “ЛНР” порушенням міжнародного права і територіальної цілісності України.

Читайте також  “Діти так і не побачили бабусю і дідуся”: Зірка “Сватів” втратила двох батьків. Один за одним

Про це сказано в їхніх однакових повідомленнях у Twitter.

“Визнання двох сепаратистських територій в Україні є кричущим порушенням міжнародного права, територіальної цілісності України та Мінських угод. ЄС і його партнери відреагують єдністю, твердістю і рішучістю на знак солідарності з Україною”, – сказано в повідомленнях.

Міністр закордонних справ Великої Британії Елізабет Трасс заявила, що рішення Путіна визнати “незалежність” “ЛДНР” свідчить про кричущу зневагу зобов’язаннями Росії щодо Мінських угод.

“Цей крок… сигналізує про закінчення Мінського процесу”, – наголосила Трасс.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у своїй заяві назвав рішення Путіна “актом агресії проти України”, зазначає УНІАН.

“Рішення про визнання самопроголошених “республік” – це остаточна відмова від діалогу та грубе порушення міжнародного права. Це акт агресії проти України, на який необхідно однозначно відповісти у вигляді негайних санкцій. Це єдина мова, яку розуміє Путін. Я закликаю до термінового скликання Європейської ради з цього питання”, – написав Моравецький у Twitter.

У Білому домі повідомили, що президент США Джо Байден найближчим часом оголосить про запровадження санкцій проти всіх, хто буде причетний до діяльності незаконних формувань на окупованій території України – так званих “ДНР” і “ЛНР”.

“Ми очікували на таке рішення з боку Росії і готові негайно реагувати.

Президент Байден невдовзі оприлюднить указ, яке заборонятиме будь-які фінансові, інвестиційні та торгівельні операції громадян США з території так званих “ЛНР” і “ДНР”, або з їхніми представниками.

Цей указ також надасть повноваження запроваджувати санкції проти будь-якої особи, стосовно якої буде встановлено факт здійснення будь-якої діяльності на території, контрольованої цими формуваннями”.

У пресслужбі Білого дому поясниили, що ці санкції не є частиною та не стосуються того пакету суворих економічних заходів, які США запланували запровадити проти Росії в разі ескалації військової агресії проти України, пише УП.

Читайте також  На Кіровоградщині жінці відмовилися робити кесарів розтин, здорова дитина померла

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.