На українців чекають п’ять підвищень пенсій – два з них будуть масовими: кому і на скільки піднімуть

В Україні в 2022 році заплановано п’ять підвищень пенсійних виплат, два з яких торкнуться великої кількості пільговиків.

Про це пише видання “Обозреватель”.

Масово перерахують виплати українським пенсіонерам лише двічі – у березні та квітні. Інші підвищення виплат торкнуться лише частини пільговиків.

Підвищення пенсій в Україні – березень 2022
З 1 березня буде проведено загальну індексацію пенсій, яка торкнеться вже непрацюючих пенсіонерів. Перерахунок виплат проводитиметься в індивідуальному порядку, а сума підвищення прив’язана до інфляції та зростання середньої зарплати в Україні. Громадянам не потрібно буде звертатися до територіальних органів ПФУ, оскільки вся процедура буде автоматичною.

Насамперед індексація торкнеться колишніх чиновників, учених та військовослужбовців. В рамках індексації також переглянуть розмір надбавок, які нараховуються за вік: старше 80 років українці отримуватимуть по 500 грн на місяць, пенсіонери 75-80 років – по 400 грн.

Підвищення пенсій в Україні – квітень 2022
Індивідуальний перерахунок виплат для працюючих пенсіонерів, у ході якого враховуватимуть страховий стаж та поточну зарплату пільговиків. По телефону ПФУ або через онлайн-кабінет можна з’ясувати, яким буде підвищення пенсії.

Підвищення пенсій в Україні – липень 2022
Через зростання прожиткового мінімуму в країні переглянуть розміри мінімальних та максимальних пенсій. Мінімальна пенсія становитиме 2027 гривень, а максимальна – 20270 грн. Буде переглянуто і надбавки, прив’язані до показника прожиткового мінімуму.

Підвищення пенсій в Україні – жовтень 2022
Запроваджуються ще одні доплати за вік. Так, українці віком від 70 до 75 років додатково отримають по 300 гривень, а за наявності 30 років стажу для жінок та 35 для чоловіків мінімальний розмір пенсії не можуть бути меншими за 3000 гривень.

Підвищення пенсій в Україні – грудень 2022 року
Чергове підвищення мінімальних та максимальних пенсій – до 2093 та 20930 гривень відповідно. Для непрацюючих пільговиків у віці 60-70 років за умови, що вони мають достатньо стажу (30 років для жінок, 35 – для чоловіків), буде встановлено мінімальну виплату у розмірі 2,5 тис. гривень. А якщо стаж становитиме 20-30 років у жінок та 25-35 років у чоловіків, виплата становитиме від 2093 грн до 2500 грн.

Читайте також  Україну просто розплавить: Синоптики прогнозують нереальну ЖАРУ. Температура поб’є РЕКОРДИ!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.