Грип у дитини: чим небезпечне захворювання та міфи про вакцинацію від нього

Грип — це різновид ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція), але через високий рівень небезпеки для життя і здоров’я його виділяють в окрему групу. А враховуючи, що маленькі діти належать до групи ризику щодо ускладнень і важких наслідків для здоров’я, питання профілактики грипу у них особливо актуальні.
Малюки — у групі ризику


Найбільш небезпечний грип для немовлят та дітей до 2 років. Хоча і у дітей інших вікових груп він теж може протікати дуже важко.

Батькам маленьких діток варто бути на зв’язку зі своїм педіатром уже з перших днів хвороби. Але найголовніше — не упустити момент і звернутися до лікаря, коли:

є висока (понад 38°С) температура, що погано збивається;
немає покращення протягом кількох днів;
є погіршення, що настало після тимчасового покращення.

Процитую важливу думку мого колеги — педіатра дитячої поліклініки «Веселка» Володимира Рака: «Вірус грипу може локалізуватися як у верхніх, так і у нижніх дихальних шляхах і призвести до розвитку вторинних бактеріальних інфекцій, які часто стають причиною пошкодження легеневої тканини, посилення запального процесу та серйозних порушень функцій органів дихання».

Важка пневмонія — одне з найнебезпечніших ускладнень грипу. Крім того, грип може призвести до запалення навколоносових пазух, середнього вуха та погіршення симптомів хронічних захворювань (зокрема, астми). Небезпека грипу очевидна, тому так важливо дбати про профілактику.

Профілактика грипу
Запобігати зараженню грипом допомагають заходи, які використовуються і при пандемії на Covid-19: маски, санітайзери, соціальна дистанція та обмеження контактів з потенційно хворими. Не варто ігнорувати спільні для усіх ГРВІ профілактичні дії: зволоження повітря, провітрювання приміщень, загартовування, правильні харчування та питтєвий режим дитини.

Але, звісно, найбільш ефективною профілактикою є вакцинація від грипу. Наведу думку завідувача відділенням дитячої поліклініки «Веселка» Андрія Юраса: «Не всі знають, проте грип можна попередити щепленням. Якісна вакцина створює потрібний імунітет та надійно захищає від усіх циркулюючих штамів грипу. Команда лікарів «Веселки» радить «Ваксігрип Тетра», який ми й використовуємо для вакцинації дітей у Львові. Вона діє цілий рік і дозволена дітям уже з 6-місячного віку».

Читайте також  В Україні зростуть аліменти на дітей: коли і скільки платитимуть

Усі вакцини від грипу оновлюються щороку з врахуванням тих штамів, які будуть активними в цьому сезоні. Тому вони справді здатні захистити дитину від грипу та ускладнень. Але, на жаль, на заваді цим ефективним методам профілактики грипу у дітей можуть стати міфи про вакцинацію.

«Викликає аутизм» та інші міфи про вакцинацію
Найпопулярніший серед батьків міф щодо вакцинації — це фейк про аутизм. Він бере початок від статті лікаря Ендрю Вейкфілда (1998 р.), який, проаналізувавши історії лише 12 дітей, стверджував, що комбінована вакцина проти кору, паротиту та краснухи може спричиняти аутизм. Згодом вченим вдалося довести, що усі докази були сфальшовані, а завдяки подальшому вивченню питання (12 тис. наукових статей, що охоплюють 8 різних вакцин) було доведено, що між будь-якими вакцинами та аутизмом ніякого зв’язку немає.

Крім того, існує міф, що від вакцини можна захворіти. Загалом є різні види вакцин: інактивовані, які складаються з не живих або не активних збудників. Вони не здатні спровокувати хворобу. Але можливі такі реакції на щеплення, як почервоніння і набряк на місці ін’єкції, підвищена температура тіла, млявість, плаксивість дитини. Вони можуть спостерігатися протягом перших 72 годин. За їх наявності нічого робити не треба. Лише за умови, що температура підвищилась понад 38,5°С, варто дати дитині жарознижуючі препарати.

Найбільш небезпечна реакція на вакцину (будь-який препарат чи навіть продукт, який містить алерген для конкретної дитини) — анафілактичний шок. Це алергічна реакція негайного типу, що розвивається протягом перших 30 хвилин після введення препарату. Її можна швидко зупинити в умовах поліклініки, саме тому лікарі рекомендують не полишати медичний заклад протягом півгодини після вакцинації.

Твердження, що щеплення нищить чи послаблює імунну систему дитини, теж помилкове. Імунна система людини здатна розпізнавати сотні тисяч різних патогенів та вельми ефективно їх долати. Якби імунітет був аж такий вразливий, що його «нищили» б ослаблені чи неактивні віруси, дитина б хворіла щодня відразу на декілька інфекційних захворювань. Але цього не трапляється!

Читайте також  Подвійна загроза: що кажуть експерти про "зустріч" COVID-19 і сезону грипу

Крім того, медична наука не стоїть на місці: якість вакцин поліпшується, все менше побічних реакцій, все більш ефективним стає захист.

Також небезпечним міфом є думка, що краще перехворіти та мати природний імунітет. Більшість серйозних захворювань, які зараз профілактують за допомогою щеплень, не піддаються ефективному лікуванню. І вони небезпечні своєю непередбачуваністю та ризиком ускладнень, які неможливо спрогнозувати. Це невиправданий ризик.

Лікар допоможе та заспокоїть
Щоб зменшити ризик і тривогу, батькам треба бути у контакті з лікарем-педіатром. Тут важливо пам’ятати про важливість регулярних профілактичних оглядів дитини. Лікар має знати історію розвитку малюка, відстежувати захворювання, розуміти слабкі місця. Він має обов’язково провести огляд дитини перед вакцинацією, і якщо побачить вагомі причини, відкладе щеплення.

Лікарі поліклініки «Веселка» — фахівці, які уміють товаришувати з дітьми та з повагою ставитись до батьків. Ви завжди можете озвучити усі свої тривоги, попросити поради і отримати фахові відповіді, що базуються на засадах доказової медицини.

Ви можете підібрати індивідуальну програму обстеження чи лікарського догляду за вашою дитиною, а також записатися на консультацію до педіатра чи вузького спеціаліста за телефонами:

+38 (067) 343 29 11

+38 (050) 343 29 11

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.