Українці мають сплатити податки за квартири та доходи: названо терміни

Українці у 2022-му мають сплатити податки за квартири з отриманих додаткових доходів (19,5%). Крім того, подати декларації та заплатити свою частину до держбюджету мають і ФОПи.

Як зазначають у роз’ясненні податкової на сайті однієї з місцевих рад, в 2022-му правила не змінилися. При цьому змістилися деякі терміни (через те, що 1 травня – вихідний) та ставки (збільшився податок на нерухомість).

Коли потрібно подати декларації
Подання декларації ФОПами – до 9 лютого 2022-го

Якщо ФОП (крім тих, хто перебуває на спрощеній системі) отримує інші доходи крім тих, крім як від підприємницької діяльності, його слід задекларувати у лютому.

Українці, які заробляли на незалежній професійній діяльності – до травня

Якщо українці заробляли, наприклад, надаючи сантехнічні послуги, 2021-го, вони мають задекларувати такий дохід до 3 травня 2022 року. Зазвичай подавати декларації можна до 1 травня, але оскільки це вихідний, терміни перенесли на 3-е число.

Податок на нерухомість – платіжки прийдуть у липні

Українці, які живуть у квартирах площею понад 60 квадратів (належить одному члену сім’ї) та у будинках від 120 квадратів, щорічно мають сплачувати податки. Платіжки надійдуть без заповнення декларації за місцем реєстрації до липня.

Українці, які мають право на податкову знижку – до кінця року

Якщо платники податків витрачали гроші на виплату відсотків за іпотеку, оренду житла (мають статус переселенця), медичні послуги, вони мають право повернути частину податків. Але для цього потрібно до 31 грудня 2022 року подати декларацію до податкової.

Коли потрібно сплатити податки
“ФОПи” мають сплатити податки (за наслідками поданої декларації) до 21 лютого 2022 року;

українці, які заробляють на незалежній професійній діяльності – до 1 серпня 2022 року;

Читайте також  З 1 жовтня Українцям повернули великі штрафи: хто і скільки платить

податок на нерухомості потрібно сплатити до вересня 2022 року.

Зазначимо, що розмір податку на нерухомість змінився. Якщо минулого року за кожен квадрат понад норму потрібно було сплачувати 70,8 грн., то зараз – 90 грн. Справа в тому, що розмір податку прив’язаний до мінімалки та перераховується щорічно.

Це випливає із 266-ї статті Податкового кодексу. Податок надходить до місцевих бюджетів, тому місцева влада має право збільшити норму житла та знизити розмір податку. Проте найчастіше на такий крок влада не погоджується. Загалом діє норма:

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.