“Через цей вчинок інфікування стає неминучим, лікарі озвучили найгірші прогнози”: медики про штам “Омікрон” у 2022 році

Штам “Омікрон” стрімко поширюється світом і Україною. Медики закликають людей не нехтувати своєю безпекою, адже новий варіант вірусу почне масово вкладати людей у лікарні вже за геть короткий проміжок часу. Експерти зробили прогноз, чого очікувати від штаму “Омікрон” незабаром.

Як інформує “НВ”, Всесвітня організація охорони здоров’я та експертна спільнота дають досить оптимістичні прогнози на 2022 рік, але не для нашої країни

Практика показала, що Україна повторює епідситуацію Західної Європи із затримкою на місяць-два. Тому достатньо подивитися на захворюваність у Британії, Німеччині, Італії тощо. для того, щоб усвідомити масштаби загрози та потенційні навантаження на систему охорони здоров’я країни.

Закони поширення та постійні мутації однакові для всіх типів вірусів. Тому і у випадку з СOVID-19 більш трансмісивні (заразні) штами витісняють менш активних попередників. Отже, поширення омікрона автоматично, але з певною швидкістю, витісняє попередні варіанти штаму.

За місяць поширення нового варіанту коронавірусу стало очевидно, що він менш небезпечний для життя і значно рідше призводить до смерті. Але швидкість і широта його поширення різко підвищує навантаження на систему охорони здоров’я, і ​​це нівелює плюси від зниження тяжкості хвороби.

Грудень 2021 року став місяцем нової хвилі пандемії у світі, на даному етапі він виявлений у 106 державах. Піки заражень досягаються навіть у країнах із рівнем вакцинації понад 50% населення. У грудні дворічні рекорди захворюваності показували Великобританія, Німеччина, Австрія, до новорічних свят крива зараження пішла вниз. Триває зростання захворюваності в Італії, Франції та США. При цьому рівень смертності у цих країнах від СOVID-19 знизився до мінімального рівня.

Неможливо передбачити точні дати нового спалаху захворюваності в Україні, але очевидно його слід очікувати не пізніше лютого. Поки не зрозуміло, чи встигне до цього часу омікрон витіснити штам дельта. Лише відомо, що перший носій омікрону в Україні виявили ще 18 грудня.

Читайте також  "Небезпека криється в цих деталях": 8 симптомів "Омікрону", які сигналізують про хворобу

Оптимісти, зокрема Білл Гейтс, сподівалися, що у 2021 році епоха коронавірусу завершиться. Але виявилося, що за поточний рік померло навіть більше людей, ніж 2020-го.

Видання The Economist вивчило надмірну смертність під час пандемії COVID-19. За його даними, загальна кількість загиблих від вірусу та його наслідків, у тому числі недоступності медичної допомоги, склала приблизно 16,5 млн. осіб.

У експертів дещо більше аргументів стверджувати, що саме 2022 року COVID-19 перестане бути основним чинником впливу на світ. Оскільки найсвіжіший штам омікрон, збільшуючи свою заразність, поступається агресивністю. Отже вірусологи припускають, що збудник втрачає свій епідеміологічний потенціал. Цілком імовірно, що завдяки цьому, а також вакцинам та створенню профільних ліків, COVID-19 займе місце серед звичайних захворювань поруч із сезонним грипом.

Зокрема, The Economist повідомив, що незважаючи на локальні та сезонні спалахи захворюваності, особливо в країнах з недостатнім рівнем вакцинації, загальний прогноз цілком оптимістичний.

Позитивний прогноз завершення пандемії, що наближається, дає і Всесвітня організація охорони здоров’я. ВООЗ робить ставку не так на ослаблення самого вірусу, як на появу вакцин проти COVID-19 другого та третього поколінь.

На думку експертів, у 2022 році COVID-19 розділить країни світу на дві групи. У цивілізованих країнах із вакцинацією понад 50% населення вірус від епідемічного типу поширення перейде до ендемічного (локального). Але є й інша група країн із недостатнім рівнем вакцинації, до яких належить і Україна.

На кінець року у нас рівень повної вакцинації – один із найнижчих у Європі – 32,5%. Але це є офіційні дані. Можливо, через те, що фактична кількість громадян у країні нижча за офіційну, відсоток вакцинованих серед реально проживаючих в Україні дещо вищий.

Читайте також  Просила зробити кесарів розтин, але гінекологиня тільки посміхнулася: горе-лікарі покалічили новонародженого та його маму

За оптимістичними прогнозами до осені можна вакцинувати двома дозами до 50% населення. Також доступ до третьої дози всім бажаючим у країні обіцяють забезпечити у квітні-травні. Але слід враховувати, що темпи вакцинації залежать не тільки від наявності вакцин, а й від бажання населення.

На відміну від більшості цивілізованих країн на Україну чекає не лише весняна хвиля загострення захворюваності, а й осіння. Чи стане головним штамом цього періоду омікрон або за пів року може з’явитись новий варіант, поки що передбачити складно. Так само до осені можуть з’явитися і ліки профільної дії, що може суттєво вплинути на перебіг захворювання.

Восени 2022 року Україна буде не єдиною країною з новою хвилею коронавірусу. Насамкінець року дві вакцини отримало понад 48% населення світу, але це середні показники. Залишається низка країн із багатомільйонним населенням, які також очікує осінній спалах захворюваності. А території з високим рівнем зараження є ідеальним полем для появи нових мутацій. Отже, загрозу появи нового високотрансмісивного і смертельного вірусу неможливо повністю виключити.

Разом з тим, вже є перші ліки проти коронавірусу, покликані знизити ризик смерті і необхідність госпіталізації. На жаль, його творець — американська фармацевтична компанія — визнає, що препарат не настільки ефективний, як про це заявляли раніше, і допомагає лише у 30% випадків. Проте спочатку Великобританія, а потім США схвалили препарат до застосування пацієнтами високої групи ризику.

Оскільки фармацевтична галузь веде масштабні наукові розробки у цьому напрямку, висока ймовірність, що наступного року з’являться нові препарати, створені спеціально для боротьби з коронавірусом.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.