“Руйнує мозок та серце, небезпека – смертельна”: жахлива новина від лікарів про коронавірус

Коронавірус вражає не лише легені. Це стосується як небезпечного штаму “Дельта”, так і більш заразного “Омікрону”. Внаслідок ковіду руйнації може зазнавати такий важливий орган, як серце, а також мізки. При чому проблеми з ними можуть виникнути вже навіть після того, як людина одужає після ковіду.

Коронавірус може розмножуватися протягом кількох місяців, пише Оглядач.

Про це йдеться у результатах дослідження Національних інститутів охорони здоров’я США, опублікованих на сайті Research Square. Під час нього вчені проаналізували біологічні матеріали 44 пацієнтів, причиною смерті яких став COVID-19.

З’ясувалося, що вірус здатний розходитися по організму, навіть якщо людина переносить хворобу легко чи безсимптомно. При цьому поза легенями він зазвичай не викликає сильних запалень, імунна відповідь організму в цих відділах порівняно слабка.

Крім того, стало відомо, що на перших етапах після зараження коронавірус циркулює в крові людини і через неї може потрапляти в мозок і серце.

Зокрема, у мозку COVID-19 виявляли на 230-й день (понад сім місяців) з моменту появи симптомів. У п’яти із шести пацієнтів, чиї зразки оцінювали дослідники, коронавірус виявили у всіх відділах мозку.

Ця робота вчених важлива тим, що вона проливає світло на найбільш невивчені аспекти COVID-19 – механізми “довгого ковіду” і здатність коронавірусу заражати тканини організму крім легеневої. Як пише Bloomberg, у фахівців поки що немає єдиної думки з цих питань.

“Ми довго не могли зрозуміти, чому цей тип захворювання торкається так багато органів. Тепер ясності більше, як і розуміння того, чому “довгий ковід” буває у людей зі слабкими симптомами або взагалі без них”, – сказав керівник групи дослідників.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.