Штам «Omicron» вражає дихальні шляхи у 70 разів швидше за «Delta» — дослідження

Новий штам коронавірусної інфекції «Omicron» може передаватися між людьми швидше, ніж попередні штами вірусу.

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters з посиланням на результати дослідження, передає Фіртка.

Так, новий штам коронавірусу «Omicron» розмножується в бронхах людини в 70 разів швидше за індійський штам «Delta» та інші варіанти вірусу.

Водночас у легенях «Omicron» розмножується у десять разів повільніше, що в результаті може бути індикатором менш складного перебігу захворювання.

Зокрема, ці дані отримали в результаті експериментів з використанням зразків легеневої тканини, яку взяли у пацієнтів під час операції. Наразі офіційний звіт про результати перебуває на експертній оцінці для публікації.

Проте, як зазначили вчені, тяжкість хвороби визначається не лише швидкістю розмноження вірусу, а й імунною відповіддю кожної людини.

«Наше недавнє дослідження показало, що «Omicron» здатний частково уникати імунітету людини після вакцинації або перенесеної інфекції, тому загальна загроза нового штаму, ймовірно, буде дуже великою», – заявив головний дослідник Центру імунології та інфекцій у Гонконзькому науково-технічному парку Майкл Чан Чі-вай.

До слова, новий штам коронавірусу «Omicron» легше протікає у вакцинованих.

Також відомо, скільки доз COVID-вакцин потрібно для захисту від штаму «Omicron».

Нагадаємо, що у Великій Британії вже оголосили про першу смерть пацієнта, зараженого штамом «Omicron».

Крім того, японські вчені провели попередні дослідження штаму «Omicron» та виявили, що він у чотири рази заразніший, ніж «Delta».

Додамо, що «Omicron» виявили в листопаді на півдні Африки. Як зауважили у ВООЗ, штам може поширитися й спричинити хвилю хвороби.

Мутації Omicronа викликають занепокоєння через можливий ризик повторного зараження, підвищену трансмісивність та можливе зниження ефективності захисту від вакцинації.

Наразі в Україні випадків захворювання на штам «Omicron» не виявили. Проте, всі зразки, які не будуть визначені як «Delta-штам» підлягатимуть обов’язковому повногеномному секвенуванню.

Читайте також  В обласній дитячій лікарні померла 3-місячна дитина

Зазначимо, що засновник та генеральний директор німецької біотехнологічної компанії BioNTech Угур Шахін припускає, що в майбутньому вакцинуватись проти COVID-19 потрібно буде щороку.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.