Церковне свято 13 грудня: день пам’яті апостола Андрія Первозванного

На день святого Андрія забороняється шити, ткати, прясти, виконувати важку роботу по дому.

Зміст
Історія свята
Народні традиції і прикмети
Що заборонено робити 13 грудня
13 грудня правослвна церква вшановує пам’ять апостола Андрія Первозванного – одного з дванадцяти найближчих учнів Ісуса Христа та брата апостола Петра. Андрій став свідком воскресіння Спасителя і його вознесіння на небо.

Історія свята
Брати народилися у Віфсаїді, місті на березі Галілейського озера, і були рибалками. Андрій став першим, кого Ісус покликав до себе в учні. Згідно з Євангелією від Іоанна, перший апостол був учнем Іоанна Хрестителя.

За повчанням Ісуса Христа апостоли попрямували в різні землі проповідувати його вчення. Андрій мандрував по узбережжю Дніпра та на березі Чорного моря, по Балканському півострову, в Скіфії. Неодноразово зустрічав на своєму шляху язичників, які його жорстоко били. Але він не припиняв молитися і зцілювати людей від недуг за допомогою молитви.

Коли ж він повернувся до Греції, жорстокий правитель Патри наказав стратити Андрія. Він молився навіть в смертельних муках. Довгу і болісну смерть апостол прийняв на хресті.

Народні традиції і прикмети
У давнину на Андрія селяни слухали воду — але не лише у колодязі, а й у річках та озерах. Якщо вода стояла спокійно, це віщувало теплу, без хуртовини зиму. Якщо ж чулися гул і стогін, треба було чекати бур, сильних морозів і взагалі нещасливого року. Також вважалося, що якщо у Андріїв день піде сніг, то він пролежить ще 110 днів.

Знахарі та цілителі вважали день Андрія Первозванного своїм святом.

Дівчата цього дня молилися апостолу за добрих наречених і ворожили на нареченого. Магічні обряди Андрєєва дня були своєрідною репетицією перед великими святковими ворожіннями. Напередодні дівчина, яка бажає дізнатися про свою долю, дотримувалась посту — але так, щоб ніхто з рідних цього не помітив.

Читайте також  День ангела Максима!

Ясний і морозний день віщує добрий урожай.
Якщо сніг на Андрія випав і не тане – лежати сніг буде аж до початку квітня.
Вогонь у печі 13 грудня горить червоним полум’ям – будуть морози. Білий вогонь, відповідно, віщує відлигу.
Холодно і ясно 13 грудня – буде хороший урожай наступного року
Що заборонено робити 13 грудня
На день святого Андрія забороняється шити, ткати, прясти, виконувати важку роботу по дому.
Цього дня діють всі заборони Різдвяного посту

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.