В Україні з 1 грудня підняли зарплати: скільки платитимуть за годину

З 1 грудня в Україні вводиться низка нововведень, у тому числі, буде підвищено рівень прожиткового мінімуму. Це вплине на низку соціальних виплат, а також на зарплату.

Про це повідомляє “Апостроф”.

З першого дня зими зростає мінімальна зарплата в Україні – до 6500 гривень. Відповідно мінімальна погодинна зарплата збільшується з 36,1 гривень до 39,12 гривень.

Крім того, збільшується розмір окладу працівників першого розряду Єдиної тарифної сітки. Якщо у січні-листопаді 2021 року він становив 2670 гривень, то з 1 грудня – 2893 гривень. Ці розряди застосовуються для встановлення окладів (це не те саме, що зарплата, яка включає різні доплати) насамперед бюджетників. Відповідно підвищення відбудуться по всій тарифній сітці.

Зростання мінімальної зарплати спричиняє збільшення деяких видів податків і зборів, які прив’язані до розміру “мінімалки”.

Зокрема, це стосується єдиного соціального внеску (ЄСВ), який становить 22% від зарплати. Таким чином, ЄСВ із мінімальної зарплати з 1 грудня збільшується з 1320 гривень до 1430 гривень. Це ж стосується фізичних осіб-підприємців (так званих ФОП), які працюють на єдиному податку – вони також тепер мають щомісяця платити ЄСВ у сумі 1430 гривень.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.