“Якщо це станеться, то морозу чекати не варто”: синоптики зробили прогноз погоди на грудень

У грудні 2021-го погода в Україні буде мінливою – похолодання змінюватимуть хвилі незначного потепління, все це супроводжуватиметься опадами. Хоч зима прийде за розкладом, снігом на новорічні свята вона українців навряд чи порадує.

Як інформує “Obozrevatel”, про те, якою буде погода взимку, предки українців дізнавалися за поведінкою птахів: чим раніше вони гніздяться під дахами, тим прохолодніше мало бути в грудні. Якщо горобці не ховаються під стріхами, то сильного холоду чекати не варто. Також погоду прогнозували за допомогою звірів, дерев і навіть лушпиння цибулі.

“Взяла цибулину – верхнє лушпиння відпало, а останні листочки треба знімати ножем. Ось це ознака того, що буде холодно. А якщо лушпиння легко сходить, то не дуже холодно”, – пояснила завідувачка відділу в музеї просто неба Пирогово Інна Кукліна.

Водночас сама науковиця попередила, що надто довіряти таким прикметам не варто: клімат змінюється, тож ці ознаки вже не спрацьовують.

Через зміни клімату складніше стало складати прогнози на увесь сезон і професійним синоптикам. Проте погоду на місяць, зазначила метеорологиня із Українського гідрометцентру Олександра Хала, спрогнозувати можна.

За її словами, зима в Україну прийде за розкладом і відповідними метеоумовами –
перші дні грудня принесуть похолодання і сніг. На більшості території країни стійкого снігового покриву ще не очікується, а ось на сході й північному сході, де температура буде нижчою, він може утворитися.

Новорічні свята українці, ймовірно, зустрінуть із невеликими морозами – до -5 °С. Проте снігу чекати не варто, інформують у Всесвітній службі погоди.

Професійні та народні синоптики не радять налаштовуватися на конкретну погоду взимку, проте спільна думка у них є. Зокрема, фахівці зазначають, що грудень, січень і лютий не здивують морозами й завірюхами, а більше нагадуватимуть класичну європейську зиму.

Читайте також  Похолодання, дощі, а місцями град та шквали: прогноз погоди в Україні на четвер, 7 липня

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: