В деяких сферах реформи істотно просунулися вперед

В деяких сферах реформи істотно просунулися вперед, десь топтання на місці. Найбільш показовою є ситуація щодо боротьби з корупцією. Хоч суспільна думка говорить про великі проблеми, але реально корупції стало менше.

751467

Таку думку сайту “24” висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко, коментуючи результати реформ в Україні за три роки після Революції Гідності.

За його словами, боротьба з корупцією набуває системного характеру і більших масштабів. Арешти відбуваються майже кожен день. Інше питання, що немає гучних арештів вищих чиновників. Але ці люди страхуються. І такі арешти загрожують внутрішніми політичними конфліктами. Тут є проблема.

Процес пішов, створено Національне антикорупційне бюро. Е-декларування, коли еліти були змушені піти на майновий стриптиз – теж ознака прогресу. Тенденція продовжиться, оскільки тисне суспільство і західні партнери,
– наголосив Фесенко.

Є прогрес, на переконання політолога, хоча і неоднозначний, у створенні нової патрульної поліції. Це, вважає Фесенко, приклад успіху в боротьбі з корупцією. Колишня тотально корумпована ДАІ і нинішня патрульна поліція – два різних феномени.

Люди сьогодні пред’являють претензії з приводу слабкої ефективності патрульної поліції і вимагають більш жорсткого порядку на дорогах. Працює інший запит. Те, що там вже немає корупції, приймають, як даність. Хоча реформа в цілому поліції йде набагато повільніше і складніше,
– зауважив він.

Крім того, очевидний прогрес в контролі за держзакупівлями. Але, наголошує політолог, очікувати, що корупція в економічній і правовій сферах буде подолана швидко і тільки політичними рішеннями, наївно. Це тривалий і болісний процес, а суспільство чекати не хоче.

Реформи, вважає Фесенко, йдуть повільно, бо немає консенсусу. За деякими ключовими напрямами є принципові протиріччя. Наприклад, суспільство не хоче приватизації землі, а бізнес-клас і західні партнери на цьому наполягають. Або в Україні населення не хоче міняти радянські стандарти пенсійної реформи. Тоді виникає питання:як ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду.

Читайте також  ОЦЕ ТАК ОБНОВОЧКА! Ви точно захочите на них покататись! “Укрзалізниця” відправила в рейс новенькі вагони (ФОТО)

Країна змінюється, і треба рухатися. З одного боку, штовхає активна частина суспільства. А з іншого – Захід. І еліти при всьому своєму консерватизмі і егоїстичних інтересах повільно, але змушені рухатися,
– підкреслив Фесенко.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.