Від 800 до 960 робочих місць: у Боднарові на Калущині створять індустріальний парк

Калуська міська рада розглянула і погодила проєкт рішення «Про створення індустріального парку на території села Боднарів Калуської міської територіальної громади Івано-Франківської області».

Цим рішенням депутати підтримали ініціативу ТзОВ «ПРО-МАЙСТЕР» – власника колишнього льонозаводу в селі Боднарові – про створення індустріального парку «Боднарів» та погодили його концепцію. Як ішлося на сесії, таке рішення необхідне для внесення індустріального парку до реєстру, оскільки в цьому випадку земельна ділянка комунальної власності, а власник колишнього льонозаводу її орендує, інформують “Вікна”.

Площа земельної ділянки становить 16,8789 га — це територія промислової зони колишнього «Чотирьохагрегатного заводу по переробці льону та коноплі», який був створений у 1986 році та припинив свою діяльність в 2004 році. Нагадаємо, мінімальна площа земель промислового призначення для створення індустріального парку — 15 га.

Індустріальний парк у Боднарові пропонується створити терміном на 30 років. Визначено пріоритетні галузі промисловості, підприємства яких планують розміщувати на території парку. Це легка промисловість, агропромисловість, складське господарство та суміжні галузі.

«Індустріальний парк «Боднарів» буде представляти собою групу промислових підприємств первинної переробки льону та технічної коноплі, агропромисловості, легкої промисловості, для яких здійснюється інженерна підготовка території, проєктування та будівництво інженерної інфраструктури та інших об’єктів обслуговування», – зазначено в рішенні міської ради.

ВУ індустріальному парку планується створити від 800 до 960 робочих місць.

Нагадаємо, в Калуші нещодавно було створено перший індустріальний парк «Kalush industrial HUB». Наказом Мінекономіки від 30 серпня 2021 року його внесено до Реєстру індустріальних парків України. Ініціатором створення цього індустріального парку є приватна компанія ТзОВ “Ч.А.С.”. Парк розташований на земельній ділянці загальною площею понад 18,7 га на території колишнього заводу «Карпатнафтомаш» у Підгірках. У цьому випадку міська рада концепцію парку не погоджувала, оскільки він розташований на приватній землі.

Читайте також  Священник ПЦУ назвав "правильну" дату Великодня у 2021 році

Станом на кінець жовтня індустріальний парк «Kalush industrial HUB» є останнім зареєстрованим в Україні, а загалом їх є 52.

Статус індустріального парку дає певні переваги як інвесторам, так й ініціаторам його створення. Так, нещодавно було внесено зміни до Закону України “Про індустріальні парки”. У ньому передбачені компенсація керуючим компаніям та ініціаторам створення індустріальних парків — суб’єктам господарювання та учасникам індустріальних парків:

50% витрат на підключення та приєднання до електромереж;
компенсація учасникам індустріальних парків частини відсоткових платежів за кредитами у залежності від частки експорту продукції власного виробництва у загальному доході від їх господарської діяльності;
часткова компенсація інвестицій учасників індустріальних парків у створення виробництва, здійснених протягом перших трьох років господарської діяльності в межах індустріального парку, тощо.
Як ішлося на сесії міськради, зараз на розгляді Верховної Ради України є ще кілька законопроектів, метою яких є надання індустріальним паркам додаткових переваг та залучення на їхню територію інвесторів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.