В Івано-Франківську відзначили 103-тю річницю Листопадового чину (ФОТО)

Урочисті заходи з нагоди відзначення 103-ї річниці Листопадового чину та проголошення Західноукраїнської Народної Республіки відбулися сьогодні в Івано-Франківську.

За традицією, пам’ятне віче відбулося біля пам’ятника діячам ЗУНР на вулиці Грюнвальдській в обласному центрі, повідомляє Фіртка.

Участь у заході взяли заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Богдан Футерко, народна депутатка України Оксана Савчук, Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків, представники органів виконавчої влади Прикарпаття та міста Івано-Франківська, політики, громадськість.

Учасники віча поклали квіти до монументу героям ЗУНР. У своїх промовах нагадали, що місту Івано-Франківську (на той час – Станіславову) свого часу випало бути столицею Західноукраїнської Народної Республіки, де найдовше діяли уряд та державні установи вказаного державного утворення.

Прикладом для сучасників вважає події 1 листопада 1918 року заступник голови Івано-Франківської ОДА Богдан Футерко.

«Незалежність ми відновили. Пам’ятаючи наших героїв та їх неймовірні зусилля для становлення України, нам потрібно зосередитись на збереженні економічної незалежності та цілісності нашої держави. Нехай кожен на своєму місці, своїми силами зробить все можливе, щоби збудувати ту Україну, про яку мріяли багато поколінь українців. Давайте будемо єдиними заради розбудови потужної, демократичної, соборної, європейської держави», – зазначив посадовець у вітальному слові.

Заступник очільниці області також подякував усім, хто прийшов вшанувати пам’ять героїв, які століття тому боролися за становлення української держави, та сьогоднішнім захисникам, які продовжують цю боротьбу на Сході, відстоюючи нашу територіальну цілісність.

Черговим нагадуванням про нашу нелегку історію боротьби за Незалежність вважає події Листопадового чину міський голова обласного центру Руслан Марцінків.

«Сьогодні Україна вшановує 103 роки від Листопадового чину! Ми зобов’язані пам’ятати його, віддавати шану таким подіям. Бо це чергове нагадування, що наша земля омита кров’ю наших героїв! – прокоментував він у фейсбуці сьогоднішні пам’ятні заходи, – Саме в Івано-Франківську найдовше діяли Уряд та державні установи ЗУНР. І хоча вони були більш організованими, ніж, наприклад УНР, але через вимушену боротьбу на всі фронти, тоді ми програли…

Читайте також  Річниця розстрілів Небесної сотні. Звернення івано-франківських студентів (відео)

На жаль, історія циклічна, вона повторюється. Тож пам’ятаємо славні дні наших визвольних змагань! Вшановуємо наших Героїв та використовуємо їхній досвід, щоб бути мудрішими!»

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.