Пам’ятка архітектури у середмісті Франківська може опинитися у приватних руках за безцінь

Одна з фірм колишнього заступника міністра оборони В’ячеслава Кредісова поклала око на найдавнішу чотириповерхівку Івано-Франківська.Оренду та приватизацію майна в Україні регулюють кілька десятків законів. Втім, “винахідливі підприємці” давно винайшли схеми, як обійти їх або обернути так, щоб за безцінь викупити орендовані приміщення. Схеми успішно працюють до сьогодні.

dsc_1121_40cb6

Виглядає, що за однією з них фірма Кредісова “Чисте Прикарпаття” хоче “прихватизувати” будинок за адресою  Галицька, 29, який перебуває на балансі Івано-Франківського філіалу ДП “Державний науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут “НДІпроектреконструкція”.

Так, 15 січня 2015 року регіональне відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській області уклало договір з ТОВ “Чисте Прикарпаття” В’ячеслава Кредісова на використання приміщення площею 318,5 кв. м у будинку по вулиці Галицька, 29, що перебуває на балансі Івано-Франківського філіалу  державного підприємства “Науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут НДІПроектреконструкція”.

Оголошення про намір передати цю площу в оренду було розміщене у “Віснику приватизації” від 17 грудня 2014 року. В оголошенні вказувалося, що приміщення здається в оренду терміном на рік під кафе, яке не здійснює продаж товарів підакцизної групи.

1_6f610

“На етапі прийому документів надійшла тільки одна заява від фірми “Чисте Прикарпаття”, тому конкурс не проводився – не було інших заявників. Був укладений договір оренди, він діє до цього часу”, – розповіла Оксана Гординська, заступник начальника відділу оренди державного майна регіонального відділення ФДМУ.

Після цього Фонд держмайна 15 січня уклав з підприємством “Чисте Прикарпаття” договір оренди на рік (для розміщення закладу громадського харчування (кафе, бару) без продажу товарів підакцизної групи). Відповідно до договору за 318,5 квадратів підприємство платить 10 332 гривні орендної плати щомісячно. Через рік, 14 січня 2016, регіональне відділення ФДМУ продовжило договір до 15 грудня 2018 року.

Однак майже за два роки оренди на Галицькій, 29 жодне кафе так і не запрацювало. До слова, за даними платформи YouControl, підприємство “Чисте Прикарпаття” досі не має КВЕДу для надання послуг з громадського харчування.

Читайте також  Потрібно буде 35 років стажу, щоб вийти у 60: Лазебна розповіла про пенсії від 2028-го

skrin2skrin3

Зате підприємство, відповідно до КВЕДу, може здавати в оренду приміщення, чим воно і займається. В інтернеті легко знаходимо оголошення про оренду приміщення на Галицькій, 29.

В оренду здається перший поверх площею 100 квадратів за 39 100 грн. Зв’язуємося з агентом. Він підтверджує, що, справді, здається в оренду приблизно 100 кв. м на Галицьікй, 29 за 1,5 тисячі доларів, можна орендувати і по частинах. Якщо під офіс, то приміщення готове, під кафе – треба робити окремий вхід.

На запитання, чи приміщення здається в суборенду, чи належить власнику, агент переконує, що належить власнику, з яким безпосередньо буде підписаний договір.

Отже, в орендованому приміщенні ніхто й не планував відкривати заклад громадського харчування. На такій суборенді можна заробити в рази більше.

Але це не все. Фірма екс-замміністра збирається приватизувати всю будівлю.

Так, у “Відомостях приватизації” від 26 жовтня цього року з’явилося оголошення про конкурс з відбору суб’єктів оціночної діяльності на нежитлові приміщення площею 858 кв. м за адресою вул. Галицька, 29.

Як вказано в оголошенні, платник послуг – ТОВ “Чисте Прикарпаття”. Мета проведення оцінки – укладення договору оренди. Також в оголошенні вказано, що балансова залишкова вартість нежитлових приміщень загальною площею 858 кв. м станом на 1 жовтня 2016 року становить 220,223 тис. грн.

За процедурою, суб’єкт оціночної діяльності, який виграв конкурс, проводить ринкову оцінку майна, а після того мав би бути оголошений конкурс на оренду приміщення.

У регіональному відділенні Фонду держмайна по Івано-Франківській області пояснили, що оголошення розмістило у “Відомостях приватизації” не регіональне відділення, а – центральне.

“До регіонального відділення у вересні цього року надходила заява від “Чистого Прикарпатя” на оренду 369 кв. м. Ми звернулися до органу управління – Міністерства регіонального розвитку – просили надати дозвіл на оренду цього приміщення на конкурсних засадах. Однак міністерство листом від 5 жовтня відмовило нам без мотивації”, – розповіла заступник начальника відділу оренди державного майна регіонального відділення ФДМУ Оксана Гординська.

До слова, день перед тим, як регіональне відділення ФДМУ отримало відмову з міністерства, 4 жовтня СБУ разом з прокуратурою затримали на хабарі начальника регіонального відділення Фонду держмайна України в Івано-Франківській області Зіновія Жовніра. Нагадаємо, він вимагав 150 тисяч доларів за зменшення оціночної вартості приміщень ДП “Коломийська паперова фабрика”. Після затримання Жовніра представники СБУ та прокуратури повідомили, що перевіряються інші факти продажу нерухомості регіональним відділенням Фонду держмайна в Івано-Франківській області, вартість якої значно занизили перед торгами. Можливо, саме гучне затримання Зіновія Жовніра стало причиною відмови міністерства. А щоб правоохоронці не зацікавилися ще й приміщенням на Галицькій, 29, підприємство “Чисте Прикарпаття” вирішило обійти регіональне відділення ФДМУ.

Так само потенційний орендар обійшов і Івано-Франківський філіал ДП “Науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут НДІПроектреконструкція”. Як пояснив його директор Богдан Савка, працівникам Інституту в приміщенні на Галицькій, 29 залишають наразі один поверх, решту – планують здати в оренду. Втім, за його словами, балансова вартість майна визначалася в Києві, так само там приймалося і рішення про передачу приміщення в оренду. Тому за всіма коментарями Савка порадив звернутися в юридичний відділ ДП “Науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту “НДІПроектреконструкція”.

Втім, навряд чи “Чисте Прикарпаття” зупиниться на оренді майна. За ЗУ “Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)” орендар отримує право на викуп майна, якщо здійснив поліпшення орендованого майна в розмірі не менш як 25% від його ринкової вартості. А оскільки підприємство Кредісова поза конкурсом вже отримало частину приміщення в оренду і таким чином хоче отримати решту, то дуже ймовірно, що наступним кроком стане заявка на приватизацію.

Варто зазначити, що будинок на вулиці Галицькій, 29 є пам’яткою архітектури місцевого значення та найдавнішою чотириповерхівкою міста, яку спорудили у 1835 році. Цей будинок пережив відому “мармулядову пожежу”, дві війни та радянську перебудову кварталу. Однак за період незалежності попри заборону приватизації пам’яток культурної спадщини більшість із них в середмісті Івано-Франківська вже відійшли у приватні руки – за схемою “25% поліпшення”.

Наразі КУРС звернувся з інформаційним запитом до ФДМУ, щоб з’ясувати: хто переміг у конкурсі з відбору суб’єктів оціночної діяльності на нежитлові приміщення площею 858,0 м кв. за адресою вул. Галицька, 29; яка ринкова вартість цього майна та чи буде оголошений конкурс на оренду цього приміщення. Чи, можливо, “Чисте Прикарпаття” отримає все поза конкурсом?

dsc_1125_206c5

dsc_1123_2d9a9

dsc_1122_cc1e0

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.