Частині українців компенсують подорожчання електроенергії

Кабінет Міністрів ухвалив рішення про виплату частині населення компенсацій за подорожчання електроенергії. Зі спеціального фонду держбюджету на це виділять 1,4 мільярда гривень.

Компенсацію зможуть отримати ті, хто користується електроопаленням. Таке рішення міністри прийняли на засіданні Кабміну 27 січня, пише 24 канал.

Згідно з документом, для надання компенсації на оплату електричної енергії, спожитої у першому кварталі 2021 року, зі спеціального фонду Держбюджету Мінсоцполітики виділять 1,4 мільярда гривень.

Компенсацію з 1 січня 2021 року нададуть таким категоріям споживачів

людям, які проживають у житлових будинках (зокрема, готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у сільській місцевості теж), і станом на 31 грудня 2020 року мали право на знижену ціну або на знижений тариф;

людям, які проживають у багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у сільській місцевості теж), і станом на 31 грудня 2020 року мали право на знижений тариф;

багатодітним, прийомним сім’ям та дитячим будинкам сімейного типу.

Під час здійснення розрахунку за зниженим тарифом та фіксованою ціною

за наявності обліку споживання електричної енергії за періодами часу застосовуються відповідні тарифні коефіцієнти;

не застосовують 30% знижки, передбаченої станом на 31 грудня 2020 року для людей, які проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

Як надаватимуть компенсацію

Гроші з бюджету зараховуватимуть як часткову оплату за спожиту в І кварталі 2021 року електричну енергію.

Що цьому передувало

Постанова уряду про скасування пільгового тарифу на перші 100 кіловатів на рівні 90 копійок за один кіловат набрала чинності з 1 січня 2021 року.

Нові тарифи на електроенергію для населення будуть діяти до 31 березня 2021 року.

Читайте також  Франківські патрульні, які були учасниками «п’яного» ДТП на Івасюка, досі працюють в поліції

Крім того, для споживачів з електроопаленням скасована норма, за якою в період з 1 жовтня по 30 квітня при споживанні до 3 000 кіловатів електроенергії на місяць вони платили за тарифом 90 копійок за кіловат, а за понад 3 000 кіловатів – 1,68 гривні за кіловат.

Денис Шмигаль 18 січня заявив, що Кабмін незабаром ухвалить рішення про механізм прямих виплат тим, хто встановив електроопалення.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.