“Червона” зона: як працюють заклади Івано-Франківська в умовах посиленого карантину

З 30 жовтня в Івано-Франківській області діють правила “червоної” зони карантину. Чи дотримуються обмежень франківські підприємці у перший день посиленого карантину та як ставляться франківці до нових правил – у репортажі Суспільного.

Кінотеатри в умовах у “червоної” зони
На вході до кінотеатру працівниця перевіряє у відвідувачів наявність COVID-сертифіката або негативного ПЛР-тесту.

Менеджерка закладу Ірина Никифорчин каже, кінотеатр працює, адже 90% працівників повністю вакциновані. Вони й вийшли на роботу. Інші 10% перебувають у відпустці, поки не щепляться.

“Особисто я підтримую таку ситуацію. Я вже давно підготувалася, ще у липні зробила щеплення. У кінотеатрі залишили один вхід, інший — закрили. Дотримуємося всіх санітарних норм. У нас наявність сертифікатів та тестів перевіряє контролер. Люди спокійно до цього ставляться. Були такі, що не мали сертифіката. Питали: “А що, вже діє?”. Ми відповідали: “Так”. Вони розверталися і йшли геть”, — розповідає Ірина Никифорчин.

Немає COVID-сертифіката — немає роботи
Власниця трьох магазинів одягу Вікторія Лапіна каже, що не встигла щепитися двома дозами вакцини проти COVID-19, тож поки не працюватиме.

“Магазин — в оренді. Вчора були мої роботодавці, сказали, що це мої проблеми, що я не вакцинувалася раніше. Я б це зробила, але була в центрі вакцинації на Північному бульварі, 2 А два дні, там були дуже великі черги. Тепер ситуація така: оренду плати, бо ніхто плату не скасовував, комунальні послуги також треба платити. Ми замовили газ наперед, світло також. Ми це повинні проплатити, нікого не цікавить, користувалися ми цим чи ні”, — каже Вікторія Лапіна.

У рейд з поліцейськими
Чи дотримуються правил “червоної” зони підприємці Івано-Франківська, у перший день дії посиленого карантину перевіряли поліцейські. Розпочали рейд із магазину одягу. Там усі працівники та покупці мали COVID-сертифікат або ж негативний ПЛР-тест.

Читайте також  Україна через неправильний карантин може стати "новою Італією" – ізраїльський медик

В одному із закладів харчування поліцейським сказали, що поки не працюють, адже ті працівники, які не вакцинувалися, ще не зробили ПЛР-тест.

Ще у двох закладах харчування, які перевірили поліцейські, працівники та відвідувачі мали COVID-сертифікати або ж негативні ПЛР-тести.

“Наразі я стою і перевіряю кожного відвідувача, який заходить до нас. Гостей, які замовляють із собою, ми просимо зачекати на вулиці й виносимо їм замовлення. Це, відповідно, вже ті, які не мають сертифікатів”, — каже менеджерка кафе Світлана Копчук.

“Це — незручно. Зараз користуюся ПЛР-тестуванням, буду робити вакцинацію, щоб відвідувати заклади”, — каже відвідувачка кав’ярні Оксана Якимова.

Перевірка на справжність
Старший дільничий офіцер районного відділу поліції Роман Тимошів розповідає, як перевіряють, чи справжній COVID-сертифікат.

“Якщо сертифікат паперовий, там є печатки лікувального закладу. Цей заклад має працювати, також через планшет ми скануємо QR-код і перевіряємо у додатку “Дія”. Коли є якісь ознаки підробки, ми викликаємо слідчо-оперативну групу, реєструємо подію, проводимо перевірку, направляємо на експертизу ці документи, перевіряємо лікувальний заклад. Відповідальність несе власник або адміністратор закладу, який допустив відвідувачів чи своїх працівників без відповідних документів”, – розповідає Роман Тимошів.

За його словами, для фізичних осіб передбачений штраф від 18 тис. грн, а для юридичних – від 34 тис. грн.

Заступник міського голови Михайло Смушак на своїй Facebook-сторінці написав, що громадський транспорт в Івано-Франківську працює у звичному режимі. Однак пасажирів можна перевозити лише на сидячих місцях та в масках.

Що відомо
З 30 жовтня Івано-Франківщина перейшла у “червону” зону епідемічної небезпеки. Рішення про це ухвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

 

Читайте також  Найближчими днями у Франківську знову запрацюють ринки

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.