У Франківську спробували експериментально «Убити Кароля» (ВІДЕО)

У суботу, 19 листопада, в Івано-Франківську відбулася прем’єра трагіфарсу «Убити Кароля». Її влаштували у рамках творчої лабораторії «Франківська режисерська майстерня».

Це вистава-експеримент, бо у ній грають не тільки профейсійні актори, а й початківці – студенти четвертого курсу акторського відділення Інституту мистецтв ПНУ. Режисером-постановником є Андрій Кирильчук, сценографія – Марта Бельмета. 

untitled-18

«Ми пропонуємо вам трагіфарс, у якому актори та студенти могли заявити себе якось по-іншому. Можливо, не в тому традиційному руслі, до якого ми всі звикли, – каже директор та художній керівник театру Ростислав Держипільський. – Наш театр є державним і ми мусимо зважати на всі прошарки населення міста та області. Власне сьогоднішня вистава є першою ластівкою і першим продуктом експериментальної режисерської майстерні».

За сюжетом до успішного чоловіка, який вважає себе інтелектуалом і доктором медицини, приходять дивні пацієнти – різного віку та темпераменту. В одного з них на плечі вже 25 років висить заряджена рушниця. Обидва пацієнти мають нестерпне бажання нарешті вистрілити.

У виставі периферійно піднімається ряд складних та актуальних тем – проблема особистого вибору, компромісу з власною совістю, страх перед диктатом зброї та людська пасивність у відстоюванні суспільних норм.

У одній зі сцен лікар, перевіряючи зір пацієнта, показує дивні таблички. Надписи на них різні, але це не просто набір літер, як зазвичай на прийомі у офтальмолога. Так, на одній із них пише: «Хворі громадяни – хвора країна». Уважні глядачі помітять безліч цікавих деталей із подвійним змістом у цьому трагіфарсі.

«Тут тісно переплелись інтелектуальний гумор Славоміра Мрожека  – п’єса «Кароль», і тонка метафоричність розуміння справжніх цінностей Івана Вирипаєва  – п’єса «Сни». У нас своєрідне трактування і не знаю, чи ви з ним погодитесь, – каже режисер Андрій Кирильчук. – Вистава «Убити Кароля» – це імпульс до діалогу з сучасним думаючим глядачем. Ми готові вислухати ваші враження після вистави, через Фейсбук або на якихось зустрічах».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.