Шмигаль вирішив урізати реальні зарплати українців: чим менше купують, тим менше ростуть ціни

Шмигаль вирішив урізати реальні зарплати українців: чим менше купують, тим менше ростуть ціни

В Україні у 2022-му реальний розмір зарплат може знизитися. Йдеться щонайменше про левову частку бюджетників і тих, хто отримує мінімалку. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль подав до Верховної Ради проєкт бюджету на наступний рік, який передбачає зростання цін на 8%, а підвищення мінімалки всього на 3%.

Крім того, уряд так і не виконав обіцянку значно підвищити прожитковий мінімум. Тільки обіцянкою залишається і пенсійна реформа.

Про те, чому Шмигаль прирік українців на зниження зарплат, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Зарплати в Україні провалили: Шмигаль не діє, а українців годують обіцянками

Рівень тіньової економіки зростає, ні Мінсоцполітики, ні прем’єр не вживають жодних заходів для того, щоб хоч якось виправити ситуацію. У Мінекономіки оприлюднили дані статистики: приблизно 11 млн українців економічно активного віку офіційно не отримують жодних доходів. Імовірно, заробляють вони в конвертах.

Як показав досвід останніх років, в Україні працюють лише два способи вивести зарплати з тіні: штрафи для роботодавців, які не платять податки, і підвищення мінімалки. Зараз близько 40% усіх офіційно працевлаштованих українців отримують зарплату, близьку до мінімальної. Серед них, зокрема, і директори великих підприємств. Робиться це для того, щоб платити податки з мінімуму.

Двократне зростання мінімалки в січні 2017-го (з 1600 до 3200 грн) дало результат за всіма “фронтами”. Місцеві бюджети зросли на 38%, державний – на 23%, а економіка країни отримала додатково 0,5% ВВП. Крім того, пенсійний фонд додатково отримав 51 млрд грн. Це в рази компенсувало витрати з бюджету на підвищення зарплат.

Шмигаль, як видно з розробленого Кабміном бюджету, дотримується зовсім іншої позиції. Мінімальна зарплата у 2022-му збільшиться всього на 200 грн. Це передусім доходи українських бюджетників. І це в умовах, коли на тлі рекордно високих цін на газ подорожчають практично всі продукти й товари. Тільки за скромними підрахунками уряду ціни наступного року виростуть на 8% (реальний показник може бути вищий), а ось мінімалку хочуть підвищити всього на 3%

Читайте також  Україна посилює карантин: що важливо знати

OBOZREVATEL запитав у прем’єра, чому за такої інфляції, тоді як у країнах Європи навпаки підвищують зарплати, українцям додадуть всього 200 грн. Відповідь Шмигаля – щоб не розкрутити інфляцію. Простіше кажучи, щоб ціни не росли, потрібно стримувати попит, тобто платоспроможність українців. Чим більше купують, тим вищі ціни й навпаки.

“Якщо неконтрольовано підвищувати мінімальну заробітну плату – це досить великий ресурс, який матиме великий вплив на монетарну політику. Це може розкрутити інфляцію до стану гіперінфляції. Тому тут необхідно тримати баланс”, – сказав глава уряду.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.