“Це його улюблені місця”: лікар про штам “Дельта” і території, де підхопити його найлегше

Тисячі нових заражених коронавірусом виявляють в Україні. Штам “Дельта” стрімко поширюється, а медики заявляють, що нема жодних підстав зараз говорити про якесь зниження рівня захворюваності.

Як інформує “Molbuk”, штам “Дельта” буде блискавично поширюватися в громадському транспорті та в приміщеннях без вентиляції, заявив лікар-епідеміолог, засновник NEGIC, голова ГО Інфекційний контроль в Україні Андрій Александрін.

За його словами, останні дослідження, опубліковані у виданні Lancet, показують, що основним епідеміологічно важливим шляхом передачі Дельта-штаму COVID-19 є повітряний. Александрін розповів, що рівень СО2, який показує можливість поширення через повітря різних біологічних агентів, в громадському транспорті зашкалює.

“Що б ми не робили, які б червоні зони не малювали, доки у нас буде такий стан з громадським транспортом – а в годину-пік кожен може подивитися, наскільки заповнені наші маршрутки, трамваї, автобуси, метро – ми стикаємося з величезними ризиками. У нас система створена таким чином, щоби ми масово поширювали інфекції. Тому передумов до зниження захворюваності у нас немає”, – пояснив епідеміолог.

За словами Александріна, є ще й такий показник, як контагеозність, тобто заразність.

“Якщо спочатку одна ковідна людина інфікувала 2-2,5 людини, то на сьогоднішній день при Дельта-штамі один розповсюджувач вірусу інфікує в десятки разів більше. Це ризик того, що цю хвилю ми переживемо набагато гірше, ніж, наприклад, навесні 2021 року”, – резюмував лікар.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.