Українців можуть залишити без другого вихідного: що задумали в Раді

Українців можуть залишити без другого вихідного: що задумали в Раді

Верховна Рада має намір ухвалити закон, що прибирає цілий ряд важливих моментів при визначенні умов праці. Зокрема, мова йде про тривалість робочого дня, розклад відпусток і роботу у вихідні дні.

Про це йдеться в статті на “Апострофі”.

Після прийняття закону всі ці умови можна буде встановлювати не на основі трудового законодавства, колективного договору чи правил внутрішнього розпорядку підприємства, а за допомогою індивідуального трудового договору між працедавцем і робітником. При цьому скасовується необхідність узгодження істотних умов праці з профспілками.

Противники закону звертають увагу на те, що для роботодавця знімається необхідність узгоджувати не лише графіки відпусток, але й звільнення, тривалість робочого дня, застосування надурочних робіт, час перерви та інші набагато більш суттєві питання. Наприклад, законопроєкт пропонує чітко встановити лише один загальний для всіх вихідний день – неділю. А другий вихідний і те, на який день тижня він припадає, стає предметом письмового договору між працівником та роботодавцем.

При цьому критики зазначають, що трудові договори не складаються окремо для кожного робітника. Це завжди типові договори, які розробляються підприємством, і по суті є договорами приєднання, в яких робітник не може нічого змінити. Тож, якщо людині потрібна робота, вона вимушена буде підписувати запропонований роботодавцем договір, навіть якщо в ньому містяться норми, які суттєво обмежують її права.

Особливо це може бути критичним у невеличких містах і селищах, в яких знаходяться містоутворюючі підприємства – шахти, гірничо-збагачувальні комбінати, електростанції тощо. В таких населених пунктах ринок праці практично відсутній. Тому сьогодні “творчість” роботодавців-монополістів стримується лише галузевими профспілками і законом. І якщо закон прибере ці бар’єри, то умови договорів, які запропонують своїм робітникам ці підприємства, можуть стати набагато жорсткішими.

Читайте також  Татусі з Прикарпаття зможуть йти у декретну міні-відпустку

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.