Рада звернулася до міжнародних організацій щодо незаконних виборів в ОРДЛО і Криму до Держдуми РФ

Верховна Рада України звернулася до міжнародної спільноти зв’язку із незаконною підготовкою виборів у Держдуму Російської Федерації в окупованій АР Крим і Севастополі та із залученням до голосування мешканців ОРДЛО.

За проєкт 5497 під час засідання у середу, 8 вересня, проголосували 318 народних депутатів (усі фракції, крім “ОПЗЖ”).

Ініціатором звернення став нардеп від “Європейської солідарності” Олексій Гончаренко. 

Нардепи нагадують, що російська влада планує провести 19 вересня 2021 року вибори у Державну Думу Росії на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та з залученням громадян України, що проживають на окупованих частинах Донецької та Луганської областей і примусово отримали російські паспорти.

“Ці дії зухвало порушують основні норми міжнародного права. Проведення виборів у Державну Думу Російської Федерації на тимчасово окупованій території України є незаконним, а отже, унеможливлює визнання їхніх результатів”, – йдеться у тексті звернення.

Відтак, Верховна Рада України звернулася до Ради Безпеки та Генеральної Асамблеї ООН, ОБСЄ, Європейського Союзу, НАТО, інших міжнародних організацій, парламентських асамблей, іноземних парламентів та урядів.

Рада закликала:

  1. Застосувати всі необхідні засоби, щоб застерегти органи влади та окупаційну адміністрацію Російської Федерації від проведення виборів у Державну Думу на тимчасово окупованій території України – Автономній Республіці Крим та місті Севастополі та унеможливити участь у виборах громадян України, що проживають на окупованій частині Донбасу.
  2. Не визнати легітимність виборів у Державну Думу Російської Федерації 19 вересня 2021 року та її подальших рішень у разі проведення голосування на тимчасово окупованій частині території України.
  3. Застосувати санкції проти представників органів влади та окупаційної адміністрації Російської Федерації, які залучають громадян України на окупованих територіях до виборів у Державну Думу, і тим самим порушують суверенітет України.
Читайте також  В Італії через коронавірус в’язні влаштували масштабний бунт: є загиблі

До Ради внесли проєкт постанови про визнання ФСБ і генштабу РФ терористичними організаціями.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: