“Спалаху COVID-19 не уникнути”: епідеміологиня розповіла, на що чекати від коронавірусу восени

Катерина Сояк зазначила, що можна повторно захворіти “Дельта”-штамом.

В Україні є всі передумови до серйозного погіршення ситуації із захворюваністю на коронавірус восени. Люди вийдуть з відпусток, діти підуть до школи, з відкритого повітря усі перейдуть у закриті приміщення, додадуться сезонні гострі респіраторні інфекції, тому сплеску захворюваності на COVID-19 не уникнути.

Про це в ексклюзивному коментарі ТСН.ua розповіла епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк.

“На сьогоднішній день ситуація з коронавірусом у нас досить стабільна – ми зараз це бачимо. Потрошку, звичайно, наростає захворюваність, але поки ніяких серйозних спалахів немає. Але знову ж таки – ще не закінчилося літо, не почався навчальний, робочий сезон у повну міць, тому ми очікуємо погіршення (ситуації із захворюваністю на коронавірус – ред.). Його не може не бути: люди вийдуть з відпусток, з відкритого повітря перейдуть у закриті приміщення, додадуться сезонні гострі респіраторні інфекції. Тому, в будь-якому випадку, погіршення ситуації буде. Наскільки воно буде критичним, як у Великій Британії та Росії, звичайно ж, прогнозувати складно. Але, з огляду на наші (протиепідемічні – ред.) заходи, те, як вони виконуються, є всі передумови до того, що буде у нас досить серйозне погіршення”, – наголосила епідеміологиня.

Катерина Сояк зазначила, що серйозного сплеску захворюваності наразі немає лише тому, що ми перебуваємо ще у неробочому стані, ще не почалося навчання – тож не так багато контактів між людьми.

“Але всі наші заходи, концерти літні, свята, порушення всіх карантинних заходів влітку, вони, мені здається, позначаться восени на ситуації з COVID-19 і відіб’ються переповненістю стаціонарів знову”, – прогнозує вона.

Лікарка наголошує: те, що певна кількість людей перехворіли, це, звичайно, дає нам певну фору, але захворіти повторно “Дельта”-штамом можна.

Читайте також  Понівечені тіла лежать розкидані: на трасі сталася страшна аварія (відео 18+)

“Тому, однозначно, ми не захищені повністю. Плюс будуть хворіти важко люди 65+, вони у нас найменше вакциновані. Тому, на жаль, чекаємо погіршення”, – підсумувала Сояк.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.