Згадати 2020-й: пандемія змінює історію людства, падіння літаків, копи-ґвалтівники та вибори в США

У ТСН триває спецпроєкт “30 кроків вперед”. І цього разу — розповідь про 2020 рік.

Пандемія коронавірусу змінила історію людства.
Вихід Великої Британії з Євросоюзу.
Завершення Ілоном Маском космічної монополії Росії.
Повінь у Західній Україні.
В Україні падає літак з курсантами.
Поліцейські з Кагарлика стають відомими на всю країну.
Терорист, що захопив автобус із пасажирами в Луцьку. Тоді злочинець кинув у правоохоронців гранату, що не вибухнула, і змусив президента записати відео з порадою дивитися фільм “Земляни”.
Іран збиває літак
8 січня під час зльоту в аеропорті Тегерана вибухає і падає український “Боїнг”. Через кілька днів заперечень офіційна влада Ірану визнає – їхні військові переплутали літак МАУ з ворожим об’єктом і запустили у нього зенітну ракету. 176 людей з шести країн загинули.

19 січня в Борисполі зустрічають тіла 11 загиблих українців. Всі вони були членами екіпажу – молоді та красиві, їм ще б жити й жити. Але передавши Україні тіла жертв свого ракетного нападу, Іран категорично відмовляється віддавати головний доказ цього злочину – чорні скриньки збитого літака.

21 травня 2021 року суд канадської провінції Онтаріо визнає – збиття авіалайнера МАУ було навмисним терористичним актом. А 7 червня Іран офіційно повідомив про початок виплат компенсацій родинам загиблих – всі вони отримають по 150 тисяч доларів.

“Корона”
Початок 2020 року. Світ лякають новини з Китаю і невідома хвороба – COVID-19.

У січні в ізоляції опиняється китайське місто Ухань, саме там були зафіксовані перші випадки. У Всесвітній організації охорони здоров’я заявляють, якщо хвороба буде розповсюджуватися такими темпами, в ізоляції можуть опинитися усі країни.

Нові Санжари
Забрати українських громадян з охопленого коронавірусом Уханя – свята справа. Але розміщуйте їх десь якомога далі від нас. Десь так була налаштована частина українців, коли їх питали про готовність прихистити евакуйованих людей.

Читайте також  Б'ють залізною трубою та змушують мити туалети: у дитячому притулку жахливо знущаються над дітьми

Уханські біженці викликають в Україні паніку. В українських містах та селах, де є санаторії, починаються акції. На дорогах навіть починають будувати блокпости і барикади. 20 лютого уряд нарешті визначається – 94 людей триматимуть в карантині в селищі Нові Санжари на Полтавщині. Та налякані місцеві перекривають дороги, а у вікна автобусів летить каміння.

Вже наступного дня люди заспокояться, але жахливу зустріч показують по більшості світових телеканалів. Потім стане відомо, що в різних точках України паніку сіяла організована група провокаторів.

11 березня 2020-го – Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно називає коронавірус COVID-19 пандемією загальносвітового маштабу. Хвороба вийшла за межі Китаю. Одна за одною країни зачиняють свої кордони і оголошують карантин. Людям забороняють виходити з домівок, кадри з лікарень та інформація про кількість хворих і померлих приголомшують. Маски та дезінфектори стають нормою життя. Усі масові заходи були скасовані. Зокрема, вперше в історії доводиться пенести Олімпійські Ігри – з 20-го на 21 рік.

Пожежі в Чорнобилі
Зима без снігу та рання весна роблять ліси сухими, як сірник. 4 квітня спалахують велетенські лісові пожежі в Чорнобильській зоні та на Житомирщині. Вогонь впритул наближається до споруд атомної станції та знищує третину туристичних об’єктів в зоні. Подекуди вогонь знищує цілі села.

Така велетенська площа пожежі свідчить, що спалахнуло одразу в десятках місць. Поліцейські підозрюють – тут могли працювати диверсанти.

Якщо пожежі вчасно не погасити – ліс вигорить повністю. Тому в Чорнобиль їдуть пожежники з усієї України. Титанічними зусиллями, а іноді і з ризиком для життя, вогонь вдається зупинити.

Трагедія в Кагарлику
Протигаз, гумові кийки та багаторазові зґвалтування. 24 травня 2020-го в Кагарлику на Київщині поліцейські влаштували в райвідділку справжнє гестапо. Двоє правоохоронців протягом 9 годин катують та ґвалтують жінку, яку вони викликали як свідка.

Читайте також  На порозі нової пандемії? Пташиний грип нагадав про себе

В іншому кабінеті – б’ють та погрожують зґвалтувати чоловіка, якого нібито підозрювали в крадіжці.

Потім з’ясують, що про методи слідства власних підлеглих начальник відділку в Кагарлику знав і не вживав жодних наслідків.

Наступного дня в лікарні жінка розповіла, що з нею робили копи. Обох одразу затримали – вони продовжують все відкидати. Пізніше кількість півдозрюваних збільшується до чотирьох, а ДБР встановлює інші факти насильства в поліції Кагарлика. Слухання справи в суді відбуваються в закритому режимі – надто багато страшних подробиць.

Впав літак з курсантами
25 вересня 2020 року на Харківщині падає та спалахує літак з курсантами. Старий Ан-26 цього дня здійснював вже шостий навчальний рейс поспіль – таким чином кожен з курсантів Харківського університету повітряних сил мав змогу сісти в крісло другого пілота і отримати досвід керування літаком. Та вони не встигли – вже на третій хвилині після зльоту екіпаж повідомив про аварію одного з двигунів. А вже через 7 хвилин літак врізається в землю поблизу автодороги Харків – Київ, ледь не зачепивши автомобілі, що проїжджали нею.

В цій страшній аварії загинуло 26 людей – 19 курсантів та семеро членів екіпажу. Один з курсантів дивом залишився живим. Розслідування доведе, що в аварії винні співробітники вишу, які систематично порушували правила польотів. А екіпаж літака не мав досвіду аварійної посадки в складних ситуаціях.

Звільнення Марківа
4 листопада в Україну після трьох років ув’язнення в Італії повертається нацгвардієць Віталій Марків. Військовослужбовця, в якого було подвійне громадянстьво України та Італії, затримали в Болоньї в 2017-му. Та звинуватили у вбивстві італійського тележурналіста неподалік Слов’янська. Фотожурналіст Андреа Рокеллі загинув під мінометним обстрілом в 2014-му, а Марків, на думку обвинувачення, спровокував цей мінометний вогонь.

Читайте також  Заробітчан з України заманюють до Польщі: кому платять 148 тис. грн на місяць

В 2019-му італійський суд вирішує, що Марків винен і має бути засуджений до 24 років ув’язнення. Проте вже через рік апеляція повністю скасовує вирок суду першої інстанції – Віталій Марків ні в чому не винний.

Масштабні протести та вибори президента в США
2020-й запам’ятався і маштабними протестами. Білорусь постала проти диктатора Лукашенка, в США мільйони люди виходять на вулиці після вбивства темношкірого Джорджа Флойда і рух Black Lives Matter охоплює країну.

А ще США розділяються між двома кандидатами – на результати президентських виборів 20-го з нетерпінням чекає весь світ. Це вибори з найбільшою явкою за останні 120 років. Після підрахунку голосів стане відомо, що в Білому домі з’явиться новий господар – Джо Байден. Але входини він відсвяткує лише за два місяці – і це вже буде 2021-й.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.