Головний прокурор Прикарпаття дав велике інтерв’ю газеті «Галичина»

Новий прокурор області Олександр Стратюк — високого зросту і, можна сказати, атлетичної статури. Небагатослівний і рідко виказує свої емоції. Принаймні за час нашого інтерв’ю лише раз уловив в його голосі емоційні нотки. Це коли запитав про його походження. «Мої батьки були звичайними службовцями, зараз на пенсії. Слава Богу, живі», — відповів Олександр Миколайович.

ctratyk

Він став юристом ще в часи, коли це було значно важче, ніж тепер. Адже не існувало платної форми навчання, та головне — до юридичного вишу тоді вступити одразу зі шкільної лави було фактично неможливо. Потрібен був або трудовий стаж, або служба в армії, яку й пройшов мій співрозмовник. і врешті-решт склалося так, що у нього утворилася ціла правнича династія. Юридичну освіту здобула сестра. Дружина також юрист, син нині навчається в Харківській юридичній академії. А свою кар’єру Олександр Стратюк почав з посади слідчого прокуратури, спеціалізувався на злочинах у сфері економіки. Згодом йому довелося опанувати всі напрями прокурорської діяльності.

Ми ще не відвикли від думки, яка небезпідставно склалася в попередні роки, що чи не кожен керівник правоохоронного органу представляє чиїсь інтереси. Як відомо, Олександр Миколайович прибув до нас з Харкова, отож дехто почав шепотіти за спиною, що це, мовляв, людина Кернеса. інші припускали, що із заступників харківського міського прокурора стати обласним (все ж таки сам собі начальник) йому допомогло те, що він з Рівненщини, як і наш Генпрокурор. А що стосується його статків, то всі наші ЗМі смакували інформацію про те, що серед харківських прокурорів він був найбідніший. Принаймні так повідомив «Прокурорський вісник» на основі його декларації, підкресливши, що проживав там в орендованій квартирі. В іІано-Франківську, звісно, житлова ситуація повторилася. Зрештою, представникам силових професій до кочового життя не звикати, проте це вже не ті часи, коли воно приносило дивіденди у вигляді приватизованих службових квартир. Тому, власне, найперше захотілося дізнатися, що за людина наш новий обласний прокурор, яке його життєве кредо.

— Не зупинятися на досягнутому, бо тоді починається регрес. і робити такі вчинки, щоби можна було спокійно дивитися людям в очі. У моїй професії, думаю, це важливо. — каже Олександр Стратюк. — Щодо запитання, чия я людина, то я громадянин України, котрий працює в прокурорській системі. На сьогодні — керівник Івано-Франківської регіональної прокуратури.

– Коли до нас приїжджають керівники правоохоронних структур з інших регіонів, то, як правило, полюбляють відзначати, що Прикарпаття — спокійний край, де живуть релігійні законослухняні люди. А які у вас враження, зокрема, від криміногенної ситуації в області?

— Як по всій Україні, так і на Прикарпатті спостерігається зростання злочинності. Це проблема всіх регіонів України. Тому наше завдання — зупинити цей вал. Що стосується релігійності місцевого населення, то я згоден, але з огляду на статистику правопорушень говорити про законослухняність, мабуть, не доводиться. Маємо ту саму ситуацію, що і в інших областях.

– Які у нас головні проблеми? Незаконні вирубування лісу, добування гравію, розкрадання бюджетних коштів. Їх під час вашого представлення означив і Генеральний прокурор Юрій Луценко. В тому числі й таке: «Піднімайте закриті і продані справи і доводьте їх до кінця».

— Я ініціював вивчення прокурорами нагляду в кримінальних провадженнях стану додержання слідчими територіальних органів поліції ГУ НП в області вимог законодавства при прийнятті у минулих роках рішень про закриття кримінальних проваджень. Першочергово ми вивчали провадження про злочини у сфері економіки, земельних відносин, службової діяльності та з ознаками корупції. Як наслідок скасовано 12 незаконних рішень про їх закриття.
Зокрема, прокуратура області скасувала постанову про закриття кримінального провадження за фактом зловживання посадовцями одного з комунальних підприємств міста, які з корисливих мотивів не проводили сплати збору до місцевого бюджету за гаражі та стоянки, чим спричинили тяжкі наслідки. В місцевих прокуратурах скасовано незаконні постанови про закриття кримінальних проваджень щодо фактів привласнення бюджетних коштів суб’єктами господарювання та розтрати майна шляхом зловживання службовим становищем посадовими особами органів місцевого самоврядування, виконавчої влади.

Читайте також  Найсильніша людина Прикарпаття виступить у складі збірної України в Італії

– Ви згадали про боротьбу з незаконним вирубуванням лісу. Судячи з повідомлень на сайті обласної прокуратури, є серйозні показники у цій сфері. Але, наскільки мені відомо, ваша діяльність викликала серйозне занепокоєння місцевих лісозаготівельників і деревообробників, які побоюються, що це може призвести до ліквідації їх підприємств. Може, ви дещо рубаєте з плеча, виконуючи настанову Генпрокурора?

— Я не вважаю, що рубаю з плеча. Якщо виявляються незаконні вирубки, зупиняється навантажений лісом автотранспорт без жодних документів, коли виявляємо підприємства, які ухиляються від сплати податків і водночас вони є експортерами лісу, і по цьому всьому приймаються відповідні рішення, то, можливо, це комусь не подобається. Порядок потрібно наводити, в тому числі вчиняючи дії, котрі передбачені Кримінально-процесуальним кодексом.

– І є певне просування в цьому плані?..

— Звичайно. Тільки за перші два місяці мого перебування на посаді направлено 9 кримінальних проваджень, що стосуються лісової сфери, 8 — щодо незаконного видобування гравію. Якщо взяти результати нашої роботи від початку року, то на момент нашої розмови зареєстровано 171 кримінальне провадження у сфері охорони лісових ресурсів, 53 з яких уже скеровано до суду з обвинувальними актами. Зокрема, завершено розслідування та скеровано до суду обвинувальні акти у кримінальних провадженнях за ч. 1 ст. 368 ККУ щодо працівника лісової охорони, який одержав неправомірну вигоду в сумі 900 доларів за безперешкодне вивезення деревини з території лісового господарства, а також щодо працівника лісової охорони спецагролісгоспу, який одержав неправомірну вигоду в сумі 14,6 тис. грн. за аналогічну «послугу».

У зв’язку з певними здобутками по кримінальних провадженнях цієї категорії на цей час основний акцент правоохоронні органи роблять на виявленні та розкритті злочинів, скоєних службовими особами лісогосподарських підприємств, та законності експортних операцій лісопродукції. Зокрема, розслідуються кримінальні провадження, де незаконне вирубування лісу вчинено на значних територіях, а збитки становлять понад мільйон гривень.

Крім того, проводимо розслідування щодо службових осіб деревообробних підприємств області, які ухилилися від сплати податків на понад мільйон гривень. Також за результатами слідчих дій у двох провадженнях вилучено понад 600 кубометрів деревини сумнівного походження та понад 300 кубічних метрів готової продукції. В одному з них повідомлено про підозру. Прокуратура здійснює процесуальне керівництво у 6 кримінальних провадженнях щодо законності здійснення експортних операцій з лісопродукцією суб’єктами господарювання області. Наразі мова йде про зловживання місцевих суб’єктів господарювання, які здійснили експорт продукції, отриманої з незаконно зрубаного лісу на понад 5 млн. грн.

Читайте також  На Прикарпатті сутенери можуть отримати до 10-ти років позбавлення волі із конфіскацією майна

– Деякі цифри вражають. Зрештою, на сайті обласної прокуратури щотижня читаємо про виявлення злочинів у вже згаданій лісовій галузі, про вилучення незаконно переданих земель, розтрату бюджетних коштів. Складається враження, що в нашій невеличкій області вже розікрали все, що можна.

— Не все. У тому й полягає наше завдання — не дати розкрасти того, що залишилося.

– Вважається, що одним з ефективних засобів боротьби зі злочинністю є принцип невідворотності покарання. Здається, він не дуже працює, особливо коли йдеться про злочини у сфері економіки. Люди дивуються: така-то особа прокралася, начебто попалася, а далі ходить собі на волі. Якщо взяти сферу боротьби з корупцією, то пригадую, як ваш попередник наголошував, що зловмисників потрібно засуджувати до реального позбавлення волі. Але не можу пригадати, щоби справді хтось опинився за рратами. Ніяк не можу забути такий майже анекдотичний випадок, коли протягом одного місяця на хабарах попалися син і батько. Подейкують, ніби старший вимагав гроші, аби заплатити штраф за молодшого. Отож люди такі випадки знають, задумуються над ними і роблять певні висновки. В тому числі й щодо прокуратури, котра підтримує обвинувачення, може оскаржити вирок тощо.

— Почну з того, що, наприклад, стосовно хабарництва на Прикарпатті суми неправомірної вигоди порівняно невеликі. Рекордними є 20 тисяч доларів, які вимагала посадова особа доволі високого рангу за сприяння у зменшенні оціночної вартості приміщень державного підприємства. А законодавством за певних умов, у тому числі визнанні вини особою, котра скоїла цей злочин, передбачено можливість покарання у вигляді штрафних санкцій, причому доволі серйозних. Міркую, державі, бюджету вигідніше отримати гроші, ніж відправити таку особу на кілька років у місця позбавлення волі і не тільки нічого не мати, але ще й утримувати її за рахунок платників податків. Хоча не все так однозначно. Наприклад, за одержання неправомірної вигоди в сумі 50 тис. грн. до трьох років і восьми місяців засуджено колишнього сільського голову з Богородчанського району.

Якщо взяти злочини, пов’язані з незаконним добуванням гравію, а увага до них доволі прискіплива, то, знову ж таки, санкції цієї статті передбачають штраф і ми питання про позбавлення винної особи волі ставити не можемо. Це саме стосується і злочинів, пов’язаних із незаконним гральним бізнесом.

Щодо діяльності прокуратури з підтримання державного обвинувачення в кримінальних провадженнях, оскарження вироків тощо, то від початку року винесено обвинувальні вироки стосовно 1 145 осіб. З них 48 — на підставі угод про примирення та 78 — про визнання винуватості. До міри покарання — позбавлення волі засуджено 239 осіб.

Щодо оскарження вироків, то, не погодившись із судовими рішеннями, прокурори внесли апеляційні скарги щодо 98 осіб, які задоволено, а також подано 35 касаційних скарг. із загальної кількості розглянутих кримінальних проваджень 37 вироків ухвалено за незаконну вирубку лісу, 11 — за корупційні правопорушення, 17 — за злочини, скоєні в бюджетній сфері, і 15 — у земельній. Крім того, прокурори підтримали обвинувачення у двох кримінальних провадженнях та двох кримінальних справах щодо організованих груп, в яких п’ятьох осіб засуджено до реального позбавлення волі, а ще трьом призначено покарання у вигляді штрафу.

– З приходом нового керівника відбуваються кадрові зміни. Ви когось поміняли? — У нас призначений новий заступник прокурора області Руслан Вахітов, який раніше працював у Харкові, також є новий начальник слідчого відділу прокуратури області.

Читайте також  Суд зобов'язав садибу "Карпатські зорі" на Яремчанщині заплатити майже 400 тис. грн штрафу за трьох неоформлених працівників

– Після реорганізації кількість прокурорських працівників зменшилася. Нещодавно в інтерв’ю нашій газеті голова Апеляційного суду в області Богдан Гриновецький зазначив, що навантаження у вашій структурі доволі серйозне.

— Справді, буває, що на одного процесуального керівника припадає сто і більше проваджень. Це досить багато. Щоправда, це не може виправдовувати брак у роботі, і будемо намагатися робити все, щоби слідство провадилося на належному рівні.

– Під час вашого представлення Генпрокурор сказав, що мине сто днів і вас спитають про результати. По суті, цей термін уже минув, тож чим відзвітуєте?

— Можу відзначити певне підвищення ефективності роботи з викриття злочинів у сфері господарської діяльності, корупційних правопорушень, земельних відносин та використання представницьких повноважень. Що стосується посилення боротьби з корупцією, то є резонансні затримання осіб, які вимагали хабарі. Про 20 тисяч неправомірної винагороди ми вже згадували. А до того ж було викрито одного із заступників начальника управління Державної пенітенціарної служби України в області, який вимагав та одержав 500 доларів за позитивне вирішення питання про працевлаштування особи на роботу в один із підрозділів установи. На цей час слідчі прокуратури завершили розслідування та скерували матеріали до суду. Також проводиться розслідування щодо службових осіб органу місцевого самоврядування, які спільно з керівником громадського об’єднання вимагали неправомірну вигоду в розмірі 470 тис. грн. Ну і останній випадок із затриманням трьох поліцейських за вимагання хабара за повернення автомобіля з підробленими документами.

За цей час слідчі прокуратури розпочали та розслідують шість кримінальних проваджень за фактами привласнення та розтрати державного майна і бюджетних коштів. і зовсім недавній випадок, коли прокуратура івано-Франківської області спільно з Державною фінансовою інспекцією в області виявили факти зловживання службовим становищем посадовцями Калуської міської ради, які спрямували бюджетні кошти на поповнення внесків у статутні фонди комунальним підприємствам Калуша без розроблення відповідних програм, на безповоротній основі, при збитковості цих організацій. Таким чином інтересам територіальної громади міста завдано збитків на загальну суму понад 60 млн. грн.

Збільшилася кількість виявлених фактів ухилення від сплати податків та зборів. Зокрема викрито факт розмитнення суб’єктами господарювання на території Івано-Франківщини електромобілів за заниженими цінами, результатом чого стало ненадходження до Державного бюджету майже 4 млн. грн.

Ми вже згадували про кримінальні провадження за фактами незаконного добування піщано-гравійної суміші з річок. Додам, що за результатами проведення першочергових слідчих дій вилучено 10 одиниць техніки. Накладено арешти на транспортні засоби, екскаватори, дробильні установки.

Здійснюється процесуальне керівництво у трьох кримінальних провадженнях за фактами зловживання владою посадовими особами підприємств області, які без дозвільних документів, відповідно — незаконно, здійснювали діяльність з видобування корисних копалин, чим спричинили тяжкі наслідки. Розпочато розслідування з приводу незаконного вилучення 0,55 гектара землі Карпатського НПП. Окрім того, завершено розслідування та подано до суду низку актуальних кримінальних проваджень. Зокрема, обвинувальний акт за фактом розтрати 53 тис. грн. бюджетних коштів та у трьох провадженнях за фактами хабарництва.

Отже, напрацювань багато, а ще більше буде…

Ігор НИКОРОВИЧ, газета “Галичина”

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.